Изложбата за Народното събрание стигна и до Монтана

  • 14 януари 2019, 21:06
  • Default profile Автор Цвета Иванова
140 izlojba 1

При голям интерес от страна на историци, граждани и ученици в залата на държавния архив в Монтана бе открита пътуващата изложба „140 години от учредителното събрание и създаването на Търновската конституция”, подготвена от Народното събрание и държавната агенция „Архиви”. Изложбата бе открита от областния управител Росен Белчев.

Експозицията от 40 табла представя биографични данни за народните представители от учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Районът на Монтана присъства с депутата Димитър Маринов, останал в историята като етнограф и създател на националния етнографски музей. Историци споделиха, че очакваха да видят и образа на дядо Анто Стогодишни, който на 100 години е бил народен представител в учредителното събрание от района на Берковица. Той обаче отсъства от експозицията.

Таблата  с историческите факти ще останат в Монтана до 17 януари. Те обогатяват знанията на учениците и възрастните за началния период от създаването на модерната правова държава България, изтъкна Росен Белчев.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!