Измъчват и убиват бездомните кучета във Враца

  • 16 декември 2014, 12:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54901cf1c043a

Бездомните кучета във Враца страдат от болести, глад и студ, а много от тях биват измъчвани, малтретирани и дори убивани от граждани. Според доклад на Световната здравна организация, проблемът е възникнал заради неефективните мерки, предприемани от врачанската община до 2007 година. Те са довели до разходи без реални резултати, което, от своя страна, е създало социално напрежение.


Данните показват, че за периода от 2002 до 2007 година са похарчени стотици хиляди левове. Избити са над 6000 кучета, но без ефект върху популацията им. В следствие на това масово избиване имиджът на община Враца е силно накърнен. Редица международни институции, в това число и Европейската комисия и Европейския парламент, са шокирани от нехуманното третиране на животните.


В следващите години от местната хазна продължават да изтичат купища пари  за кастриране, обезпаразитяване и ваксиниране на уличните псета. Около триста от тях, които са били агресивни и болни пък са евтанизирани. Резултатът обаче продължава да е незадоволителн, а инцидентите с бездомните кучета продължават.


Това е наложило изработването на програма за овладяване на популацията на помиярите до 2018 г., която трябва да бъде приета на декемврийската сесия на общинския съвет.


В документа е описано, че през последните 15 години броят на безстопанствените кучета е нараснал значително, което води до рискове за здравето на врачани, поставя под съмнение европейския облик на града и хуманното третиране на животните.