Изнасят гръцките мини от завод „Миджур“ в Горни Лом

  • 01 октомври 2018, 18:16
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium gorni lom zavod

Товарят в камиони противопехотните мини от завода за боеприпаси „Миджур“ в село Горни Лом и ги закарват в неизвестна посока. Това съобщи кметът на селото Илиян Михайлов. Мините бяха доставени преди години за утилизация в специализиран за тази цел цех на завода. Броят на оставащите необработени мини е 150 000.

Преди 4 години – на 1 октомври, 2014 г. в завода избухна взрив по време на утилизация на противопехотни мини, доставени от Гърция. Тогава цехът бе заличен като постройка, нищо не остана и намиращите се вътре 15 души – работници и ръководен персонал. Оттогава заводът е затворен, а четирима души, между които и собственикът Валери Митков, бяха съдени от видинския окръжен съд. В момента заводът има нов собственик, който ще продължи производството на взривни вещества. Той обаче иска да изчисти завода от старите минни запаси, което става в момента.

В кметството официална информация за изнасянето на мините няма. Доволен съм, защото хората се страхуваха от втори взрив, а сега тази възможност се отстранява, обясни кметът.