Изоставеното бебе в София - заради баба и леля

  • 10 октомври 2019, 15:27
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium baby 3289174 960 720

Баба и леля вероятно седят в основата на изоставеното 6-месечно бебе в София. Това стана ясно от обобщената информация от социалните. 

Тази сутрин стана ясно, че бебе е изоставено в столичния ж.к. Люлин. Родителите на детето са задържани. 

 Социалните разказаха, че на 9 октомври около 17 часа мъж посещава Дирекция „Социално подпомагане“-Люлин и заявява, че желае да изостави детето си, тъй като майка му и сестра му тормозят майката на детето, защото пеленачето много плаче и това им нарушава спокойствието. Мъжът е бил заедно с майката на бебето. Когато социалните ги помолили да удостоверят самоличността си, двамата си тръгнали заедно с детето.

По-късно същия ден (около 21,50 часа) в отдел „Мобилна работа с деца в риск“ към ДСП -Оборище постъпва сигнал от 9-то Районно управление към СДВР, че е изоставено бебе на възраст около 6-7 месеца в столичния ж.к. Люлин. Според данните от сигнала детето е оставено пред вратата на апартамента на неговия дядо детска кошничка с бележка "Ние не можем да го гледаме, по-добре социалните". При пристигане на социалните работници от Отдел „Мобилна работа с деца в риск“ около 22:20 ч. на адреса са присъствали патрул от 9-то РУ, криминална полиция, спешна помощ и няколко съседи.

Бебето е било прегледано от екипа на Спешна помощ и медиците са установили, че то е клинично здраво, добре развито за възрастта си и без видими следи от насилие. Детето е транспортирано от Спешна помощ и социалните работници в Дом за медико-социални грижи.

Лелята на детето по бащина линия е разказала, че неговите родители живеят с нея и майка й, като двете заедно се грижат за него. По информация на пресцентъра на МВР към момента майката и бащата на детето са задържани за 24 часа.

От събраната информация по случая става ясно, че родителите са получили еднократна помощ за раждане на дете. Социалните работници са ги посъветвали да подадат заявление за отпускане на месечни семейни помощи за детето, но до момента те не са направили това. Става ясно, че на бащата на детето са регистрирани 4 фирми в качеството на управител. Поради това ще бъде подаден сигнал до прокуратурата дали не става въпрос за злоупотреба с човек в неравностойно положение.

Социалните работници ще окажат подкрепа на детето и родителите му, като насочат семейството към подходящи социални услуги – консултация с психолог, консултации за правилно отглеждане на детето. В случай на необходимост ще се търсят възможности за предприемане на подходяща мярка за закрила на детето, като приоритетно ще се проучат възможности то да остане в семейството. Социалните работници проучват и възможностите за допълнително социално подпомагане на домакинството.