Изпреварихме на батут Русия и Япония

  • 11 юли 2018, 15:12
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium stoqn dimitrov

Два бронзови медала за страната ни донесоха български батутисти от Световната купа в Швейцария, която се проведе от 4 до 8 юли. Къде се намира България в световната карта в спорта скокове батут? Как се развива той у нас? Има ли интерес към него? Какви цели си поставяме? Отговорите на тези и други въпроси научихме от Стоян Димитров - председателят на Българската федерация скокове батут.

- Г-н Димитров, какво означават тези медали за страната ни?

- За първи път български батутисти достигат до такива резултати при мъже и жени. Тази победа е от много голямо значение както за развитието на спорта скокове батут, така и за цяла България. Състезателите, които завоюваха бронзовите медали са млади спортисти - Мариян Михалев и Ивелин Йорданов (мъже) са 18-годишни, и сестрите Христина и Мариела Пеневи (жени) са на 18 и 21 години. На Световната купа в Швейцария те вложиха всичко от себе си, изпревариха силни държави като Русия, Япония, Франция, Англия, Испания и достигнаха до третото място. Този резултат позволява да се работи още по-усърдно за развитието на този спорт, дава още по-голяма мотивация на спортистите, за да може да покоряваме все по-големи върхове.

- Къде се намира България в световната карта в спорта скокове батут?

- България е над средното световно равнище. В последните години имаме медали и при юношите, и при младежите, но за първи път това се случва и при мъжете и жените. Както вече казах - това е една предпоставка за бъдещото развитите на нашия спорт и по-добри резултати от световно равнище.

- Колко човека се занимават с този спорт у нас?

- Имаме над 20 клуба и около 3000 деца в спортните зали по батут. В няколко български града - Русе, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Сливен има изградени модерни спортни обекти с перфектни условия за тренировки, с най-новите уреди, постелки, батути и т.н., където се провеждат лагерите на националните отбори.

- На каква възраст може да се практикува скокове батут? На колко години са най-малките и най-възрастните батутисти?

- Преди месец се състоя Държавното първенство в Ямбол, където първата ни възрастова група бе 5-8 годишни. Така че от 4-5 годишна възраст е съвсем нормално в спортните клубове да има деца, които да се занимават с този спорт. За начинаещите сме осигурили добри условия да започнат да тренират - обикновено батутите са поставени на нивото на земята, като по този начин децата не могат да се ударят, контузят и уплашат. Най-възрастните са 33-35 годишни спортисти, които участват в състезания. 

- Какъв е интересът към този спорт?

- Най-масовият спорт и у нас, и в световен мащаб, е футболът. Следващият спорт, който постига добри резултати в България е художествената гимнастика. Скоковете батут са на 4-5 то място по масовост, по брой деца в спортните зали.

- Какво провокира интереса към него?

- Той е интересен от гледна точка на това, че създава качества, които са много важни за живота. Първото е смелостта - мъжките и женските състави скачат на 10 м височина от земята. Следват координацията и еластичността.

- Кое е най-трудното, най-голямото предизвикателство при практикуването на този спорт?

- Преодоляването на височината е едно от най-големите предизвикателства за състезателите. Тя непрекъснато се увеличава и трябва да имаш сериозна подготовка, за да изпълниш комбинацията по най-добрия и безопасен начин. Когато се подготвяш добре няма опасност да нарушиш своята координация, изпълнения, въртеливи движения в двете посоки - хоризонтално и вертикално, и няма опасност да се изгубиш във въздуха. Когато загубиш представа къде се намира батута, къде небето - тогава стават най-големите контузии.

- Кое е най-важното условие, какви качества трябва да притежава един човек, за да се превърне в добър батутист?

- В началото подготовката започва на земята с гимнастически упражения за гъвкавост, скокливост и чак по-късно се качва на батута, който е висок е 1,15 м и постепенно започва да се увеличава височината на скоковете над него. Най-важно е да имаш добра координация, да управляваш тялото си във въздуха. Но това не е лесна работа и изисква дълъг период на обучение, за да го овладееш.

- Кой е най-големият успех за страната ни до момента? 

- До момента имаме медали за девойки, юноши и младежи от световни първенства. Вече се радваме и на медал при мъжете и жените. България има и световен шампион на дисциплина двоен мини батут за мъже - Радостин Рачев.

- Какви цели си поставя България, към какво ще се стремим?

- Главното, което ще гоним е Олимпиадата в Токио през 2020 г. Догодина има 6 квалификации за класиране за тези игри - две Световни купи и Световното първенство, което също ще е в Токио. Там се определят 16 мъже и 16 жени, които ще вземат участие. Това е първата ни задача. През ноември тази година ще се проведе Световното първенство в Санкт Петербург, на което ще се стремим да спечелим 2 - 3 медала. Моята мечта като председател на Федерацията вече 13-14 години е да имаме световен шампион, независимо в коя възраст, в олимпийската дисциплина голям батут.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!