Израел инвестирa в българското здравеопазване

  • 18 декември 2014, 16:42
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 549303c6bbef4

Частният бизнес в Израел планира сериозни инвестиции в България, съобщи при днешнатга си визита в Града на липите израелският посланик у нас Шаул Камиса Раз. В напреднал стадии било изграждането на два онкоцентъра в София, първият щял да бъде открит до 3 месеца. Частните инвеститори все още не са избрали в кои градове в провинцията ще бъдат другите две онкоболници.


През февруари идната година щял да заработи и модерен израелски център за инвитро опложодане в Пловдив, в който щели да бъдат ангажирани най-добрите лекари в държавата Израел, пионери в тази репродуктивна технология. Във Варна пък съвместно с университетската болница в морсаката ин столица щял да бъде изграден модерен българо-израелски център по образна диагностика с най-съвременно оборудване.


„От израелската фирма Панхим, която е един от най-големите инвеститори в региона, увериха че са готови да разширят значително производството си, но имат някой проблеми с електроснабядването в района на бившия Азотно-торов завод, които се надявам да решим скоро“, посочи един от конкретните резултати от срещата си израелския посланик и придружаващите го бизнесмени и общественици кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Рекламиране и представяне на Града на липите като туристическа дестинация пред израелските туристи и по-тясно сътрудничество в областта на културта и спорта са другите посоки на взаимния обмен.


Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти пък съобщи друга добра новина за Града налипите. На предстоящия Европейски еврейски конгрес, най-важната политическа организация на евреите на стария континент, Стара Загора и общинското ръководство щели да бъдат посочени като пример за създаването на добри междуетнически отношения с всичките произтичащи от това дивиденти.
По-късно вечерта първият дипломат на държавата Израел у нас Шаул Раз запали третата свещ за традиционния еврейския празник „Ханука“ в Стара Загора.