Източиха превантивно язовири в Хасковско

  • 11 март 2016, 11:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54e36d97dcc99

Всички потенциално опасни водоеми в Хасковска област са източени превантивно още преди няколко седмици, съобщиха от „Напоителни системи“. Това е станало по разпореждане на областния управител Станислав Дечев. Отворени са шлюзите на „Тракиец“, „Мандра“, „Книжовник“, „Доситеево“.


Специално внимание е отделено и на водоема „Бунарча“, който е в непосредствена близост до ГКПП-Капитан Андреево. Досега плаца на най-големия сухопътен пункт в България беше наводняван няколко пъти. Причината плаца да остане под вода е водоем на турска територия, но въпреки това, всички наши водни пространства в близост ГКПП „Капитан Андреево“ са обезопасени и се проверяват редовно.


Още през януари специална комисия към областна администрация установи 35 потенциално опасни водни басейна в Хасковски регион.


Всички те са обходени и проверени. Източени аварийно са 5 големи водоема, където е било преценено, че нивата са потенциално опасни и могат да създадат висока приливна вълна.


При обхода на водоемите е установено, че в 5-те язовира има нива, близки до максимума на контролираните обеми. Това е количеството, което, ако бъде превишено с 15-20 %, започва да прелива през стената. Няма критични речни нива в Хасковски регион, допълниха от „Напоителни системи“ в Хасково.