Източват аварийно пет големи язовира в Хасковско

  • 27 януари 2016, 08:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 7e0a 1cf7

Пет големи язовира в Хасковска област ще бъдат източени превантивно, защото са опасни при предстоящото снеготопенe, както и заради повишeни нива на реките. Това е разпоредил областният управител Станислав Дечев.


Най-опасните водоеми са язовирите „Тракиец”, „Мандра” и  „Книжовник” в община Хасково, „Доситеево” в община Харманли и „Бунарча” в община Свиленград, който е в непосредствена близост до ГКПП Капитан Андреево.


Шлюзовете на язовирите са отворени, а за нивото в тях следят от „Напоителни системи”. Специална комисия към областна администрация е установила 35 потенциално опасни язовира в Хасковско.


До мерките се стигна след прогнозата на синоптиците за температури до 13-14 градуса, които могат да предизвикат рязко топене на снега и високи приливни вълни.


Обходът на водоемите установил че в 5-те язовира има нива близки до максимума от контролния обем. Това е количеството, след чието превишаване с 15-20% започва преливане през стената. В останалите язовири от областта има резервни обеми, които могат да поемат допълнителна вода. Няма критични нива на реките в региона, твърдят от „Напоителни системи”.


Както kmeta.bg вече писа, още преди заповедта на областния управител Дечев в община Харманли взеха специални мерки за недопускане на наводнения. Там бяха източени и обезопасени 11 потенциално опасни водоема. На някои от тях недобросъвестни арендатори бяха циментирали изпусквателените кранове. Това наложи подмяната им с работещи кранове.


Още новини от Хасково и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.