Извадиха шест от заклещените в пещерата в Тайланд деца

  • 08 юли 2018, 16:24
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bf%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%80%d0%b0

Шест момчета от групата ученици, заклещени в пещера в Тайланд, бяха освободени от спасителите. Представител на здравната инспекция и участник в екипа, заяви, че двете деца са изведени и в момента са в полева болница близо до пещерата, където са подложени на медицински преглед,съобщава БНТ.

Спасителната операция по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни продължава. В спасяването са включени 13 чуждестранни и петима тайландски водолази, както и петима морски пехотинци.

Децата са в добро физическо и психическо състояние. Извеждането им ще става поетапно - един по един, заради което операцията може да отнеме до 4 дни. Всяко дете ще бъде придружавано от двама водолази. Те ще трябва да ходят, да се катерят и да се гмуркат в пълна тъмнина, като пътят им ще бъде направляван от въжета.

Единственият начин за измъкването им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения, и при въздух, в който кислородът не достига.Именно заради липса на кислород в петък по време на проучвателната акция загина един доброволец.

Вчера местните власти съобщиха, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни. Дъждовният сезон обаче тепърва започва, затова властите решиха, че не могат да чакат повече, тъй като има вероятност водата в пещерата да се повиши.

Снимката е илюстративна

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!