Извънреден старт на една необичайна учебна година

  • 15 септември 2020, 07:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium i voklasnici vidin

Днес отварят близо 2 360 училища в цялата страна, за да приемат над 717 000 ученици. Близо 59 000  от тях прекрачват прага на школото за първи път като първолаци. Очаква се около 300 деца да изберат да се обучават дистанционно вкъщи по различни причини.

Учебната 2020/2021 се очаква да е първа по рода си - учебните занятия започват присъствено с маски в общите помещения, но не и в клас. Редица мерки ще затруднят ученици, учители и родители, но трябва да се спазват с цел избягване заразяването в училище с COVID-19.

Тържества в двора на училищата днес ще има само за учениците в първи, пети и осми клас. Ако пети клас не е новосформиран, тържествата отвън ще са само за първи и осми клас.

Останалите ученици ще влизат в стаите и там ще ги запознават с правилата за безопасност.

Два вида мерки начертаха от министерството за училищата: задължителни и препоръчителни.

След първите са дезинфекцията на училищата, дистанцията, носенето на маски, миенето на ръцете, уведомяването на родителите дали в училището има болно дете.

Вторите пък всяко училище определя само. Сред тях са различни входове за децата от различните етапи на обучение; учителите да носят шлемове; да няма кабинетна система; столът да се разделя; класовете да се разделят; да се подготвят "изолатори" за деца със симптоми на коронавируса; междучасията да започват по различно време за различните класове.

При евентуално заболели учители и недостиг на кадри в училищата ще преподават и студенти.

Заради настояването на родители с промени в Закона за училищното образование беше решено ученик да има правото да се обучава в електронна среда вкъщи повече от 30 дни. Тези деца ще се обучават чрез виртуална класна стая като ще се изградят училища - центрове на дистанционно обучение. Там ще се създадат временни класове.

Учебната година започва присъствено като при необходимост в рамките на 24 часа ще се преминава към дистанционно обучение.