Ждрелото на Ерма - пенливи води и тунел в скалата

  • 30 януари 2020, 19:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%95%d1%80%d0%bc%d0%b0

Живописното ждрело на река Ерма привлича гости, решили да "презаредят" батериите си сред природата. То се намира на около 3 км от град Трън. Ждрелото е една от атрактивните природни забележителности в тази част на страната. То е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м.

За любопитните туристи и природолюбителите е изградена специална екопътека, която започва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела - на река Ерма и на река Ябланишка.

Гледката, която се открива от екопътеката, спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове. 

Преди повече от век, посещавайки това ждрело, големият български писател Алеко Константинов възкликва възхитен: "Какво, Швейцария ли?".

В района само на няколко квадратни километра се срещат люляк през май, смрадликата през септември и октомври, както и изключително рядката, срещаща се само на Балканския полуостров райхенбахова перуника (Iris reichenbachii), която може да се види през месец юни.

 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!