Ждрелото на Ерма - пенливи води и тунел в скалата

  • 30 януари 2020, 19:17
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%95%d1%80%d0%bc%d0%b0

Живописното ждрело на река Ерма привлича гости, решили да "презаредят" батериите си сред природата. То се намира на около 3 км от град Трън. Ждрелото е една от атрактивните природни забележителности в тази част на страната. То е с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м.

За любопитните туристи и природолюбителите е изградена специална екопътека, която започва от южния край на каньона. Маршрутът е с дължина 13 км и минава през дървени мостове над река Ерма, продължава през тунел, прорязан в скалата, а зад него се спуска по 35-метров дървен мост, след който започва изкачване на западната скала на ждрелото. Най-интересните и атрактивни обекти по трасето на екопътеката са двете ждрела - на река Ерма и на река Ябланишка.

Гледката, която се открива от екопътеката, спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове. 

Преди повече от век, посещавайки това ждрело, големият български писател Алеко Константинов възкликва възхитен: "Какво, Швейцария ли?".

В района само на няколко квадратни километра се срещат люляк през май, смрадликата през септември и октомври, както и изключително рядката, срещаща се само на Балканския полуостров райхенбахова перуника (Iris reichenbachii), която може да се види през месец юни.