Жилищен блок в Кърджали потъва, общината готви евакуация

  • 05 февруари 2015, 08:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54d32e6430760

Щетите, нанесени от последното бедствие в община Кърджали, възлизат на не по-малко от 7-8 млн лв., съобщи кметът Хасан Азис след обиколка на обектите, засегнати от падналите проливни дъждове на 30 януари и 1 февруари. Градоначалникът уточни, че общината ще кандидатства пред фонд „Солидарност” на ЕС за близо 20 милиона лева, с които да бъдат покрити последиците от наводненията от лятото на 2014 г. и от последните дни.


Заради проливните дъждове са се активизирани свлачища в 5 населени места. Като особено тревожна специалистите определят ситуацията в бл. 16 в кв. Веселчане в Кърджали, където има 32 апартамента. Само за един ден повече от 60 см. земна маса е потънала в близост от 3-4 метра от основите на блока.


„Търсим най-добрите проектанти, които се занимават със свлачищни процеси”, подчерта Хасан Азис. Той  вече се е срещнал с жителите на застрашения блок, които са се оплакали, че са се появили малки пукнатини. Градоначалникът увери, че на място ще бъдат изпратени геолози, които да дадат компетентно мнение за спиране на свлачищните процеси. Ако се наложи общината има готовност да евакуира хората.


На много места има срутища, но тези, които застрашават пътната инфраструктура или жилищни сгради са 4. Предприети са съответните предохранителни действия и пътищата вече са изчистени.
Има засегнати и много улични настилки и пътища. Възникнала е необходимост от корекция на 9 дерета, които често се превръщат в малки сметища.


”Най-сериозно е положението със срутището в село Ненково. Този проблем продължава повече от година и част от брега на реката там е отнет от прииждащата вода”, коментира Хасан Азис.