Жители на 3 общини искат полиция през лятото в Кресненското дефиле

  • 09 май 2017, 09:35
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium kresnensko defile

Kresnensko defile

Жители на общините Симитли, Кресна и Струмяни настояват за спешни мерки, за да се ограничат кървавите катастрофи в Кресненското дефиле. Според тях е крайно време да се направи необходимото, за да се предприемат стъпки за решаването на проблема.

„За пореден път катастрофа отне в понеделник живота на двама възрастни съпрузи на първокласен път Е-79 в дефилето. След 20 дни започва активният туристически сезон, тогава движението към и от Гърция е много интензивно”, твърдят хора от община Струмяни. Очакват в най-скоро време кметовете да проведат спешна среща с ръководството на ОД МВР–Благоевград, за да се предприеме нещо, за да се ограничат кървавите катастрофи в един от най-опасните пътни участъци в България.

Местните хора настояват за поставянето на полицейски патрули в двата края на Кресненското дефиле, за да се респектират водачите. Те искат и монтирането на поне две видеокамери в района. Българинът се научава на ред и дисциплина, когато му бръкнеш в джоба. Но това така не може да продължава, хората вече не смеят да пътуват", казват те.

Новата магистрала трябва да е готова до 3-4 години, но дотогава трябва да се направи необходимото, за да се намали негативната статистика на жертви и ранени по българските пътища. Полицаи твърдят, че в дефилето няма как технологично да се поставят камери на шосето. Причината е в непрекъснатите завои, които пречат да се направи визуална линия на техниката с преминаващите автомобили.

„За нас е приоритет да осигуряваме патрули в този пътен участък. Но шофьорите си дават знак, че има наш патрул, намаляват пред нашите постове и после отново настъпват газта. Спасението е в построяването на АМ „Струма", тъй като натоварването на шосето е много голямо, признават полицаи.