Животните в зоопарка "загладиха косъм", но им доскуча без хора

  • 13 май 2020, 15:33
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium 16995979 10154733357922479 7213807462220201587 n

От утре малки и големи отново ще могат да видят на живо любимите си животни в Софийския зоопарк след като два месеца това бе невъзможно заради извънредното положение у нас заради Covid-19. Въпреки това посетителите ще се съобразяват с някои ограничения в името на здравето на обитателите, а и на самите тях. Как изолацията от хора се отрази на животните? Кои са най-новите бебета? А най-новите обитатели? Какво се случваше в зоокъта по време на епидемията? Отговорите на тези и още актуални въпроси научихме от директора на Зоологическата градина в София - Добромир Бориславов.

- Г-н Бориславов, ще има ли по-специален режим на посещение на Зоопарка в София след отмяната на извънредното положение?

- Зоологическата градина в София е със специален статут и не е като останалите паркове. Тя е единствен дом за толкова животни и не можем да си позволим да не направим някакви ограничения, за да опазим тяхното здраве. Няма да може да се влиза в залата на Големите котки и Слонарника. Тъй като времето е хубаво животните ще бъдат навън и посетителите ще могат да им се радват на открито. Това, че е свършило извънредното положение не означава, че нещата са се оправили автоматично. Има рискове, и в момента не знаем какво е влиянието на хората към животните. Най-големият ни проблем е нерегламентираното хранене и затова призоваваме всички посетители да не хвърлят храна на животните. Открито заявявам, че всички, които бъдат хванати да хвърлят храна на животните ще бъдат извеждани от зоопарка. Това е условие, което хората се съгласяват, купувайки си билетче. Не искаме да звучим строги, но искаме да опазим животните. Те не са били в контакт с никого, освен с гледачите си в периода на криза. Също така нека посетителите да спазват всички забрани да не ползват пейките, а да се разхождат в парковата част. Детските площадки ще бъдат затворени. Там, където има ограничителни ленти ползването е забранено. Тоалетните ще работят, дезинфекцирани са и заредени с консумативи. Но преди всичко разчитаме на разбиране от страна на хората. Постарахме се да ги държим информирани какво прави зоопаркът, когато няма гости. Сега отново ще могат да видят любимите си животни. В момента те са отпочинали, изглеждат добре и са в добро здравословно състояние. В случай, че посетителите ни проявят разбиране и се държат отговорно при възможност и преценявайки какви потоци ще влязат - ще либерализираме режима, все повече ограничения постепенно ще отпадат.

- В някои европейски страни въвеждат система за купуване на билети онлайн, за да се избегне струпването на хора. По какъв начин ще могат посетители на столичния зоопарк да си заплатят входа? 

- Все още нямаме система за онлайн продажба на билетите. Тя е в процес на договаряне, трябва техническо време да се случи. В момента ще се продават на касите и молбата е самите гости да спазват дистанция, докато мине тази криза напълно.

- Как изолацията от хора се отрази на животните? Промени ли се тяхното поведение и ритъм на живот през тези два месеца?

- Животните са изключително спокойни и успяха да "загладят косъма". Даже на моменти им доскуча дълго време без посетители. Липсата на стрес, шум и възможността да се хранят добре им се отрази много положително, което резултира в многото новородени. След такова спокойствие появата на хора ще предизвика интерес на по-голямата част от животните. 

- Кои са най-новите бебета? Какви видове новородени са се родили от началото на 2020 г.? 

- Имаме доста новородени, специално в тревопасния сектор - малки муфлончета, малки петнисти еленчета, патагонски мари, виетнамски петнисти антилопи и др. От птиците очакваме всеки момент да се излюпят много ценни за нас видове. В някои заграждения посетителите ще видят бяло-червена лента и трябва да знаят, че винаги има причина да бъде сложена, защото новородените и техните родители не трябва да са изложени на човешко присъствие.

- А кои са най-новите обитатели?

- Двата бели тигъра със сини очи, които успяхме да вземем от зоопарк в Унгария. Те са на година и шест месеца и са едни от най-екзотичните видове, рядък вид мутация. Никога досега зоопаркът в София не е имал такива. Стараем се да предоставим най-добрата грижа за тях, за да се приспособят възможно най-бързо и лесно. Ако хората сега не успеят да ги видят, означава, че животните са се прибрали да си отдъхнат, тъй като са тук от съвсем от скоро. Все още са в процес на адаптация.

- Над какво работихте в зоопарка по време на извънредното положение?

- Опитахме се да направим доста подобрения по загражданията на животните. Някои от тях не успяхме да приключим в рамките на извънредното положение, защото са свързани с комуникация и зависимост от различни доставчици на материали, съоръжения и т.н. Хората трябва да приемат този факт, че ще видят ремонти в движение. Опитахме се да работим за подобряване на хабитатите. Успяхме да засадим около 70 бамбукови дървета в различни местообитания на животните. Използваме времето, освен за грижа за животните, за подобрения и реконструкции, които ще продължат. 

- На какъв етап е ремонтът на сектора "Примати", който стартира преди около 3 години?

- Ремонтът продължава. Не се ангажирам да казвам нищо, защото не искам да предизвиквам духовете. Смея да кажа, че посетители скоро ще могат да видят това, което дълго време очакват. Това е приоритет сега. После ще продължим с нашия генерален план, приемането му и на база на него ще се планират следващи големи реконструкции, защото отговаря на всички европейски изисквания и ще трябва да се остойности и на етапи да започне да се прави. 

- Какво е финансово състояние на зоопарка? Имате ли някакви затруднения, разполагате ли с достатъчно средства?

- Финансовото положение е стабилно. Нямаме никакви затруднения. Благодарим на Столична община, че в момент на криза не ни лиши от издръжката, с която винаги сме разполагали. Получихме подкрепа от много осиновители, дарители и приятели, които не спряха да ни помагат с материали, средства и грижа. Смея да кажа, че дори сме по-стабилни отколкото преди това, защото успяхме да реализираме политики, които ни помогнаха да се почувстваме по-добре. Вече планираме вътрешни, малко по-специфични реконструкции. Заради положението, в което бяхме всички, все още нямаме контректни планове за лятото. Сега във времето на либерализиране на мерките ще планираме и преценим кое можем да направим и кое не. 

Снимка: Личен архив/Facebook