Йоан Предтеча от дърво посреща посетителите в Лопушанския манастир

  • 03 юли 2019, 10:01
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%bb%d0%be%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80

Посетителите на Лопушанския манастир са изненадани от промяната в гледката към храма „Свети Йоан Предтеча“. Доскоро пред входа и растеше волно голяма секвоя, но стволът и вече е превърнат в дървена скулптура на патрона на светата обител. Тя е изработена от 44-годишния художник Марин от Червен бряг. Проектът за превръщането на ствола в светеца е одобрен от видинския митрополит Даниил. Работата по превръщането на дървото във фигура е подкрепена от фирма „Арсов“.

Мамонтовото дърво бе една от забележителностите на манастира. То е донесено от поклонник преди 82 години и монасите тогава решили да го засадят близо до входа. Дървото израсло високо на 27 метра, а обиколката на ствола му стигнала 2,50 м. През 1998 година силна буря  прекършила върха на секвоята с цели 15 метра. Но въпреки това дървото се съвзело и продължило да расте. През 2014 година то е вписано в Червената книга на България като застрашен вид. Според специалисти обаче, мощните му корени застрашават  храма от срутване. По тази причина е поискано разрешение от РИОСВ – Монтана секвоята да бъде отсечена. Това е станало при височина на ствола от 5 метра. След това с него се заел художникът, който изваял образа на Йоан Предтеча. Обработил го е със специален разтвор, който го предпазва от студ и пек.

Много от посетителите на манастира обаче говорят с умиление за секвоята. Свикнали са да виждат манастира заедно с нея. Сега нещо им липсвало в гледката, твърдят мнозина.