Йоанна Темелкова: За да са чисти градовете, трябва постоянство

  • 13 април 2014, 07:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 534a35bcb90b2

Остава малко до награждаването във второто издание на конкурса "Кмет на месеца", като през април Порталът на българските общини Kmeta.bg ще награди градоначалници на населени места, където има добри екологични практики. В разгара на кампанията по гласуване, Кmeta.bg потърси популярни личности за тяхното мнението за "Положителните ЕКО практики в нашия град".

Актрисата Йоанна Темелкова е едно от популярните лица от хитовия сериал "Под прикритие". Тя е природолюбител и като гражданин се старае градът, в който живее, да бъде чист и приветлив.


Според нея "пролетното почистване" не трябва да бъде само през април, а ежедневие за всеки.


Как оценявате инициативата "Кмет на месеца", която през април ще раздаде награди на градоначалници заради положителните ЕКО практики в населените места?


Смятам, че това е прекрасна идея. Оказва се, че е по-ползотворно да имаш мотивация да се грижиш за чистотата на града, за който отговаряш.


Какво смятате за ЕКО-практиките в българските градове?


В София е много трудно да се забележи такава практика. Често пътувам обаче до Бургас и ми прави впечатление, че градът е доста по-чист в сравнение преди 3-4 години. Постоянството в една насока винаги дава резултати.


Какво мислите, че трябва да се промени в градовете ни, за да станат те по-уютни?


Общовалидно, според мен, е поставянето на повече кошчета за боклук. Също така трябва да се обърне повече внимание на крайните квартали.


Ще се включите ли в пролетното почистване тази година?


Този път да. Предните години смятах тази инициатива за ненужна, тъй като не виждах смисъл да се чисти само един ден в годината, би трябвало за всеки това да е ежедневие.


Стана ми ясно обаче, че за да стане така трябва постоянство. Вече мисля, че примерът също е важен и се надявам повече хора да се огледат около себе си.


*Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца"