Йордан Йорданов: Паметникът на ген. Иван Колев е дълго чакан от добричлии

  • 07 септември 2016, 10:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium fhhyvhvgbvght

fhhyvhvgbvght

Изграждането на паметник на ген. Иван Колев e реализираната мечта на предците ни. Това каза  кметът на Добрич Йордан Йорданов. Днес в града ще бъде открит паметникът в знак на почит към бащата на българската конница. Събитието е в рамките на честванията на 100 години от освобождението на Добруджа. Кметът добави, че монументът е дълго чакан от всички граждани на Добрич. По думите му, добричлии се интересуват от историята и почитат героите, което е знак, че българският дух е жив.

„Мисля, че все още сме съхранили този дух на патриотизъм във всеки един от нас, който ни обединява като нация. Най-важното е, че имаме обща кауза – да държим България цяла и единна. Мисля, че в годините това нещо не трябва да се забравя, а винаги да помним, че само когато сме заедно, България ще просъществува“, подчерта Йордан Йорданов пред "Фокус". По думите, вчерашният празник – деня на Съединението – е показал, че сред българите цари дух на обединение.
„Този ентусиазъм трябва да е целогодишен, а не само на дати, които почитаме. Нека бъдем малко по-толерантни един към друг и обединени“, призова кметът.

100-годишнината от освобождението на Добруджа ще бъде отбелязана с редица мероприятия през целия ден. Йорданов подчерта, че честванията са започнали още преди дни, като една от най-впечатляващите прояви е била възстановката на събитията от Добричката епопея.

Откриването на паметника на ген. Иван Колев ще се състои в градинката до концертна зала „Добрич“, от 12,00 часа. Монументът е изграден със съдействието на Община град Добрич и Сдружение с нестопанска цел „Изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“.