Кабинетът даде пари за път до Гушовския манастир

  • 02 август 2018, 16:47
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Gu6ovski manaster

Кабинетът отпусна 1 280 000 лв. за направата на път от Чипровци до Гушовския манастир, съобщи в Монтана депутатът от ГЕРБ Дилян Димитров. 1 млн. лв. получава и Лом за асфалтиране на улици, 460 000 лв – общината в Бойчиновци - за асфалтиране на пътя от града до летището в село Ерден.

Общо 5 общини от област Монтана получават 3 140 000 лв. за обновление на пътища и улици. До края на годината очакваме средства и за другите общини, обясни Димитров и припомни, че в края на миналата година със същата цел кабинетът е отпуснал на монтанските общини 5 млн. лв.

Гушовският манастир, който е археологически обект от 16 – 17-ти век, е свято място за всеки жител на Чипровци.  Светата обител, носеща името на свети Архангел Михаил, е събирала цялото селище на неговия ден, за да му се поклонят. Светецът е бил смятан за покровител на  Чипровци. Но при потушаването на въстанието от 1688 година манастирът е бил унищожен. Въпреки това, хората продължават да се събират край останките му. Сега се отваря възможност да бъде изграден и път. Тогава обектът може да бъде показван и на туристи от страната и света.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!