"Калето" - 70-вековен кръстопът на цивилизации над река Искър

  • 14 февруари 2020, 19:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium ak kaleto mezdra1 min 1 e1504878519605

Само на час път от София, в югозападния край на град Мездра, върху висок скалист рид, надвесен над левия бряг на река Искър, е съхранена 70-вековна история, разказвана днес в Археологически комплекс „Калето” . Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес.

Кръстопътното положение на обекта е причината за обитаването му още от най-древни времена. От Праисторията до Късното Средновековие са находките, открити при археологически разкопки. От римско време до края на Второто българско царство датират запазените крепостни структури – консервирани, реставрирани и социализирани за удобство на посетителя. На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история – от каменно-медната епоха до Средновековието. 

Хълмът над река Искър е запазил следите от две последователно съществували укрепени селища от края на каменно – медната епоха и енеолита към бронзовата епоха, които са унищожени при стихийни пожари. Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на ІV хил. пр. Хр. Многобройните находки от разкопките на „Калето” недвумислено показват, че в края на каменно-медната епоха селището край Мездра процъфтява като занаятчийски център.

Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е „Светилище на тура”. Дивото говедо тур било езическо божество, за което древните вярвали, че крепи света на рогата си. На същото място, където се намирало “Светилището на тура”, около 2500 години по-късно е създадена ранно- тракийската сакрална структура. Древните траки от племето „трибали” населявяли местността до І век , когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя. Историята на „Калето” продължава през античността, като на това място са съществували римско укрепление от средата на ІІ век, езически култов център от ІІІ век и укрепено селище от ІV-VІ век, развиващо се през късно-римския и ранно-византийския период. Основите на езическото светилище, което прераства в езически култов център и сега могат да се видят лежащи точно над праисторическото „Светилище на тура”.

На място можете да получите печат за Стоте национални туристически обекта, в които влиза и археологическия паметник. АК "Калето" е част и то мобилната платформа за туризъм "I love Bulgaria". 

Ако станете гост на крепостта, може да се възползвате от уроците по стрелба със средновековен лък, да се запознаете с древното бойно оръдие трибучет, да разгледате артефакти, а ако сезонът позволява, да се пуснете по въжен тролей над реда Искър. Изживяването е екстремно, но паметно, особено заради панорамната гледка.

АК "Калето" е домакин и на атрактивни събития. Само преди дни за пореден път се проведоха Дионисиевите празници в чест на древния повелител на виното. Възстановка на древни ритуали, гозби и вина с подправки по средновековна рецепта, танци с и около огън са само част от изживяванията, с които е свързано събитието.

През май комплексът организира и дни на средновековните традици и култура. Гостите могат да се сражават с мечове, да научат бойни техники и стратегии на своите предци, както и да видят на живо автентичното облекло на римляните и прабългарите. 

„Археологически комплекс „Калето” е олицетворение на 70- вековен кръстопът на цивилизациите, който разказва за човешката история от медно-каменната, римската и тракийската епоха до Средновековието“, разказват от общината в Мездра. 

 

Снимки: Община Мездра, Мирослав Гетов, IloveBulgaria, kaleto-mezdra.bg.

 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!