Камбанен звън в памет на полковник Дрангов

  • 25 май 2017, 07:06
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 321

С камбанен звън от всички църкви в Неврокопска епархия ще бъде почетено делото на българския офицер полковник Борис Дрангов. Точно в 12,00 часа на обяд в петък /26 май/ ще бият камбаните в православните храмове в Пиринския край по повод 145-годишнината от рождението и 100-годишнината от героичната смърт на полковник Дрангов.

Началото на събитията в негова памет ще е в 10.00 часа с отслужването на литургия в църквата на село Дрангово, чийто патрон е той. Патриотични стихове и изпълнения ще има в 11.30 ч. пред Военен паметник „Дрангова чешма”, където ще се проведе и ритуал по полагането на цветя и венци. Официални слова ще произнесат вицепрезидентът Илияна Йотова, която ще е официален гост, и кметът на община Петрич - Димитър Бръчков. Ще се отслужи заупокойна молитва от Неврокопския митрополит Серафим.

Научна конференция ще започне в 18,00 часа в салона на читалище „Братя Миладинови-1914” на тема „Полковник Борис Дрангов – един век по пътя на величието”. В хода на форума ще бъде премиерата на книгата „Борис Дрангов и скопската школа” с автор Красимир Узунов.

Предвидено е и представянето на идеен проект за изграждането на паметник на полк. Дрангов във Военна академия „Георги С. Раковски”. Час по-късно ще бъде открита фотодокументална изложба със снимки от албума на сем. Дрангови. Празничен концерт започва в 20.00 ч. на градския площад в Петрич.

Час по-късно се поставя началото на тържествената вечерна проверка. Строят ще приеме председателят на Народното събрание - Димитър Главчев. Официални гости ще бъдат също вицепремиерът Валери Симеонов, главният прокурор Сотир Цацаров, председатели на парламентарни групи в 44-то Народно събрание, народни представители от всички политически сили , областният управител Бисер Михайлов. В Петрич специално за повода ще пристигнат внуците на полк. Дрангов – Борис Дрангов и Райна Дрангова.