Каменната сватба край Кърджали разказва легенда за любовта

  • 12 януари 2019, 17:12
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 099 001 vkamenenata svatba

Природната забележителност "Каменната сватба" се намира в землището на с. Зимзелен, на 3 км от Кърджали, близо до асфалтиран път. Изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие. Фигурите са разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 м.

Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години.

През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море.

В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”.

От съдържанието на различни минерали в тях скалите са се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен. Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати и др. Различният минерален състав на скалите определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите.

Народната фантазия е оприличила тази прекрасна природна композиция като сватбено шествие и го е свързала във вълнуваща легенда за любовта, в която доброто побеждава злото.

Посещението на "Каменната сватба" не представлява никаква трудност през всички сезони.

Източник: Община Кърджали - Културен туристически информационен център

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!