Камери, спортна зала тип „балон” и иновации в Козлодуй

  • 02 януари 2019, 12:54
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium %d0%9a%d0%be%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%b91

Маринела Николова е кмет на Козлодуй от 2015 г. Завършила е с отличие Стопанската академия в Свищов, специалност "Счетоводство и контрол". Тя има над 17-годишен управленски опит. Основател е на местна инициативна група. Доброволец е към нестопански организации за работа с млади хора. Семейна, с една дъщеря. Хобито й е да спортува.

- Г-жо Николова, каква е Вашата равносметка за изминалата 2018-а година? Изпълни ли екипът Ви заложените цели? Кои бяха най-големите постижения?

- Изминалата 2018 година ни донесе доста трудности и изпитания, през които Община Козлодуй и до ден днешен преминава, но също така бе и доста успешна за развитието ни като цяло. Успяхме да погасим едно задължение от 4,3 млн. лева – финансова корекция по водния цикъл, изпълняван преди 2015-та година. След двугодишно уточняване на цифрите, успяхме да постигнем споразумение с Министерството на финансите и Министерството на околната среда и водите и заплатихме 1,150 млн. лева и реално спестихме голяма сума на данъкоплатците.

Приключихме санирането на пет административни, три образователни сгради, осем еднофамилни жилища и един жилищен блок. Освен енергоспестяващи мерки, сме подобрили и условията на работа и за живот на над 500 жители на община Козлодуй. Чрез финансиране по проект „Красива България” завършиха вътрешните ремонтни дейности в сградата на Община Козлодуй. На по-ключовите места в града обозначихме пешеходните пътеки със светлинни знаци. Догодина продължаваме и в населените места. Входът на града вече посреща всички гости с приветливия си нов облик. Ботев парк е изцяло обновен и реконструиран. Имаме нови седем подземни контейнера в централна градска част. Козлодуй е първият малък град в България, в който са монтирани подземни контейнери.

През 2018 г. успяхме да реализираме редица общностни събития, които обединяват пенсионерски клубове, читалища, младежи, детски градини, училища. Културният ни календар е особено богат и почти всеки месец имаме голямо общинско събитие, в което се включват редица институции. За реализацията на всички събития получаваме подкрепа от местни компании и дружества. Даренията, които са реализирани през годината, са в размер на 264 000 лева. Това е показателно за работата на Общината и доверието, което имат в нас нашите партньори. Те виждат, че средствата, които даряват, се изразходват целесъобразно и смислено. Всичко казано дотук показва неуморната и всеотдайна работа на администрацията в посока изграждането на съвременния облик на Козлодуй като модерна и просперираща община. Надявам се, че хората оценяват усилията и професионализма, които влагаме, защото всичко, което правим, го правим с внимание, желание и много любов. Истината е, че понякога и ние бъркаме, но пък се учим от грешките си.

- Голяма радост за гражданите бе рехабилитацията на околовръстния път в града. Какво Ви коства този проект?

- През месец август/септември миналата година бяха завършени дейностите по основния ремонт на Околовръстното шосе на град Козлодуй. Този участък реши много проблеми и напрежение сред шофьорите и се радвам, че ДП РАО успя да го завърши през тази година. Довършваме ул. Хаджи Димитър, която ще бъде свързваща с Околовръстно шосе и ще облекчи пътникопотока от централна градска част на Козлодуй.

Междувременно в този дух изцяло асфалтирахме 684 метра по улиците Кирил и Методий и Симеон Русков. Продължава реконструкцията на района, познат като „Стария пазар”, който е ключово място за търговия и услуги.

- Приключи ли работата по подобряване на образователната инфраструктура?

- Поетапно работим и по програмата за модернизация на детските градини, като тази година две от тях – „Мир” и „Радост”, отвориха врати след основен ремонт. За осъществяване на планираните дейности в двете детски заведения Община Козлодуй получи целеви средства от правителството в размер на 660 821 лева. От общинския бюджет бяха заделени допълнителни пари за реконструкцията им. И в двете детски градини в момента текат дейности за подмяна на съоръжения в дворните пространства, тъй като са доста стари и негодни за употреба. Паралелно в детската градина в село Гложене също бяха инвестирани собствени средства в размер на 80 000 лева, с които бяха подменени отоплителните радиатори, бяха ремонтирани санитарните помещения и на една цяла група бяха подменени подовите настилки, боядисани са стените и таваните. През изминалата година успяхме да възстановим спортно игрище в един от кварталите на Козлодуй. Отдавна исках този терен да добие нов вид, за да е безопасен за децата. Радвам се, че през 2018 година успяхме да реализираме и този проект. Виждам, че се ползва от много деца и това е най-важното.

- В разгара на есенно-зимния сезон как оценявате взаимодействието между общинската администрация и доставчика на електроенергия - ЧЕЗ Разпределение България?

- За изминала година нямаме подадени сигнали от граждани в Община Козлодуй, свързани с дейността на ЧЕЗ.  При всеки възникнал проблем, винаги реагираме своевременно и сме насреща за неговото разрешаване, съвместно с дружеството.  През годината сме имали няколко срещи с ЧЕЗ, на които заедно сме реагирали по дадени проблеми. От 2016 година организираме изнесени приемни с граждани в цялата община и каним техен представител, за да може гражданите на място да зададат въпроси към дружеството.

- Предстои заключителна година от първия Ви мандат. Кои ще са основните задачи?

- Много съм горда със спечеления проект за цялостна реконструкция на една от основните улици в Козлодуй. Предвижда се асфалтиране, подмяна на тротоари и осветление и започваме реализация още от следващата година. Предвиждаме и цялостна реконструкция на пътя към римската крепост „Аугуста” в село Хърлец. В същото село ще подменим водопровод, от което ще се възползват над 80% от жителите на населеното място.

Друг много проблемен участък е квартал ЖК-3-ЮГ, за който правителството тази година ни отпусна 1 млн. лв. Догодина започваме работа по проекта, защото там живеят над 1 200 души и искаме да създадем за тях безопасна пътна инфраструктура. През 2019 г. Общината ще работи и по проект за поставяне на видео наблюдение в цялата община. Тази година ще обновяваме и 800 осветителни тела във всичките четири населени места. Телата са закупени, предстои тяхната подмяна. Разработихме и проект за цялостна модернизация на осветителните тела и в общинския център. В момента проектът е даден за оценка и след като премине през всичките законоустановени процедури, ще започне неговата реализация.

Мащабен проект, който ще реализираме благодарение на правителството, е за цялостната реконструкция на централната пешеходна зона в града на стойност 2,6 млн. лв. Започваме работа буквално веднага, за да успеем следващата година да реализираме проект.

- Какви конкретни промени предвижда проектът за ремонт на централната градска част?

- Според архитектурния проект се предвижда реновиране на осветителната инсталация, полагане на 8 700 квадратни метра пешеходна настилка, 250 метра бордюри, 1 350 метра градински бордюри, изграждане на поливна система, подмяна на кошчета, пейки, нови подобрения на градската среда и др. дейности.

Тротоарите от СУ „Св. св. Кирил и Методий” до читалището ще бъдат изцяло подновени. Ще успеем да подменим и целия тротоар източно от училището, който е доста компрометиран.

Централната градска част не е реновирана от 1986 година и се радвам, че и Козлодуй ще доживее да изглежда като модерен европейски град. Благодарна съм на правителството, че се оценяват усилията на общинското ръководство да работи в полза на жителите на община Козлодуй. Истината е, че от ноември 2015 година до момента сме получили 6 млн. лева целеви средства.

- Чакате ли финансиране и за други проекти?

- Очакваме финансиране и по още два сериозни проекта – за обособяване на пространство между читалището и магазин „Корона”на стойност над 540 000 хил. лв. и за пълна рехабилитация на 1 200 метра от ул. Ломска. Ако имаме одобрение за финансиране през 2019-а, започваме с документацията и част от реализацията на двата проекта.

- Планирате ли обновяване на спортни съоръжения предвид успешните изяви на местни състезатели в различни дисциплини?

- Проектираме спортна зала тип балон, която да изградим в района на Зоната за спорт и отдих, и нов физкултурен салон за най-голямото ни училище в Козлодуй. Имаме идеи за финансиране и се надявам да започнем изграждането на двете спортни съоръжения също през 2019-та година.

- Кое ще е най-голямото предизвикателство пред екипа през тази година?

- Голям проблем за община Козлодуй е увеличаващият се брой безстопанствени кучета, което притеснява всички нас като жители. Трябва да намерим решение на казуса заради спокойствието и безопасността както на младите, така и на по-възрастните хора от общината. Затова през 2019 година сме предвидили да създадем общинска ветеринарна амбулатория, в която ще се осъществяват безплатни кастрации на домашните любимци и поставяне на чипове.

- Какво пожелавате на себе си и на екипа си за Новата година?

- Работим в много посоки за подобряване благосъстоянието на общината и нейните жители и резултатите са видими. Силно вярвам, че ще продължим да се радваме на добро здраве, за да успеем да реализираме всичко заложено в управленската ни програма. Пожелавам на моя екип и нашите партньори късмет, благополучие и все такъв ентусиазъм.