Камилата от Габровница тръгва за Сурва

  • 26 януари 2019, 18:59
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kamila 018

Камилата от село Габровница тръгва за Перник, за да участва в международния фестивал на кукерските игри „Сурва”, съобщи Таня Тодорова, секретар на читалището в селото. Така е наречен обичаят, който единствено у нас се е запазил в монтанското село.

Но и той не е местен – донесли го две фамилии от Годеч, които през 1926 година се заселили в Габровница. От тази година до днес той се изпълнява на живо и в естествени условия на 14 януари. За 28-ми път той ще бъде показан и в Перник на игрите „Сурва”.

През 1926 година в обичая „Камила” участвали само трима от преселниците от Годеч. Днес персонажът на обичая стига до 30 души. В него има задължителни изпълнители – двама мъже, които се преобразяват в камила, старши водач, водач на животното, поп и доктор. Всеки жител на селото може да се маскира на любим герой от народните приказки и да се присъедини към групата.

През годините в нея са минали много от жителите на селото. В групата се появяват врачки, магьосници, дървари и др. Те обикалят къщите и във всяка  пожелават на стопаните берекет и  успехи. Попът ръси за здраве.Стопаните плащат, което групата обяснява, че е за подковаване на камилата. Накрая всички  се събират на централния площад, където започва веселие. Камилата пада уморена сред множеството, а докторът започва да я спасява. Той обяснява, че е здрава, но е уморена от дългия път.

Заради изпълненето на обичая около Васильовден, габровчани са кръстили камилата Василка, обясни Таня Тодорова.

Обичаят „Камила” може да видите в неделя към обяд на сцена на игрите „Сурва” в Перник.