Кампания във Велико Търново учи бременни да следят за здравето на бебетата

  • 04 ноември 2014, 09:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5458a0307f4cc

Бременни ще се учат да броят движенията на своите бебета, като така ще следят какво е състоянието им. Това предвижда национална кампания „Как е бебето ти днес“, която започна от Велико Търново.


В старата столица се проведе третата годишна Академия за акушерки, събрала участнички от цялата страна, като по време на форума официално е било обявено началото на кампанията. Това съобщи за kmeta.bg Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки. Алиансът, заедно с неправителствената организация „Макове за Мери“ са организатори на дългосрочната инициатива.


В рамките на годишната си Академия, близо 200 акушерки са получили информация относно начините за проследяване движенията на едно бебе и тълкуването на неговата активност. На свой ред здравните специалистки вече разпространяват тези знания сред бременните в цялата страна, обясниха от Алианса на акушерките.


„Как е бебето ти днес“ се бори с вътреутробната смърт на бебетата и е превенция на тази преждевременна загуба. В много държави има въведени такива програми за проследяване доброто състояние на бебето в майчината утроба, като в тези страни перинаталната смъртност е много ниска, обясниха от Алианса на акушерките.


Според специалистите състоянието на плода се влияе от много фактори, а някои проблеми трудно могат да бъдат доловени дори при редовно посещение на женска консултация и чести ехографски прегледи.


Броенето на бебешките движенията започва в 28-29 гестационна седмица от бременността. Обикновено това става вечер, когато майката е в покой. Акушерките правят изричната уговорка, че всяко бебе има своя индивидуалност и ритъм, но в общия случай бременната трябва да може да изброи около 10 поритвания и помръдвания на своята рожба, в рамките на 2 часа. Всяка жена обаче ще получава индивидуална консултация относно начините за следене на нейното бебе.