Кампанията “Отиди на преглед” започва от Ловеч, Луковит и Червен бряг

  • 31 август 2015, 11:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c 37fd 6fa7

Националната кампанията за мъжко здраве “Отиди на преглед” на Българското урологично дружество отново стартира през септември. Първите информационни срещи от инициативата ще бъдат в Ловеч, Луковит и Червен бряг. На тях уролози ще говорят за заболяването доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) и ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.


Целта на кампанията “Отиди на преглед” е да насърчи мъжете над 50 години да обърнат внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, и да посетят личния си лекар или специалист-уролог за компетентна помощ и да не се опитват да се лекуват сами.


Серията от срещи, която ще започне на 8 септември, е продължение на кампанията от пролетта на тази година, когато се организираха 40 срещи в цялата страна. Тази есен са планирани още около 50 събития за мъже, където ще могат да задават своите въпроси, свързани с ДПХ.


Първото издание на "Отиди на преглед" се проведе в периода 2012 - 2013 година. Тогава бяха организирани повече от 100 образователни лекции на уролози и лични лекари пред граждани в различни населени места в страната. Инициатор на кампанията е Българското урологично дружество.


За новите срещи е създадена и Фейсбук страница, която ще помогне на пациентите и техните роднини да откриват полезна информация за доброкачествената простатна хиперплазия и актуални новини за всички предстоящи срещи от кампанията “Отиди на преглед”.


Срещата в Ловеч ще се проведе на 8 септември (вторник), от 15:30 ч. в Клуб на инвалида, площад Тодор Кирков № 5 (кв. Вароша, бл. Вароша). На 10 септември (четвъртък), от 15:00 ч ще се проведе срещата в Луковит в пенсионерски клуб "Еделвайс" (до сградата на полицията), а тази в Червен бряг е предвидена за сряда, 16 септември, от 15:00 ч. в пенсионерския клуб на ул. Търговска №812.


ДПХ е доброкачествено заболяване на простатната жлеза. То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане на мъжете нощем, проблеми при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна - тези и още други неудобства се дължат именно на това заболяване.