Карат на 200 км боклука на Кюстендил догодина

  • 29 август 2017, 12:32
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium 524 2448

Община Кюстендил ще подпише договор и ще кара отпадъците си след 1 януари 2018 год. на сметището в Луковит - на около 200 километра, съобщи за кметът на града Петър Паунов. Луковитчани са дали съглаисето си.

Предстои общинският съвет да гласува докладната и договорът с община Луковит да бъде сключен най-скоро. Това е един от малкото възможни варианти Кюстендил да избегне пълната криза с депониране на отпадъците, след като от 1 януари догодина сметището при с. Радловци, действащо от 1968 год., ще бъде закрито. 

"В Луковит сметището е действащо, имае капацицет и ние ще подпишем договора", увери Паунов.

Финансовите условия за депониране са: 40 лв. за тон / без ДДС / такса депониране, плюс допълнителни отчисления. Някои кюстендилци са скептици, че боклукът им ще излезе златен, след като ще го карат на такова голямо разстояние. 

При сегашното сметище край Радловци ще бъде изградена инсталация за рециклиране и компостиране, което означава, че отпадъкът ще бъде намален до около 50% и така общината няма да плаща прекомерни суми за транспортирането чак до Луковит.

Вече се кандидатства по проект за инсталация.  Договорът с тази община ще е временен до изграждане на клетка за депониране по проект тя трябва да е край дупнишкото с. Джерман - там ще се депонира боклукът на 6 общини - Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно, припомни кметът Паунов.

Общината трябва да избегне жестоките санкции - по около 1 миилон лева от екоминистреството за това, че няма изградено модерно депо за отпадъци. В същата, че и по-тежка ситуация, е и общината в Дупница, на която отказаха 7 общини да поемат боклука, а сега се чака съдействието на министър Нено Димов в търсене на алтернатива.