Караянчева: Чипровското въстание е епопея на вековната жажда на народа ни за свобода

  • 09 септември 2018, 12:26
  • Default profile Автор Цвета Иванова
%d0%a6%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0 %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b01

Председателят на парламента Цвета Караянчева участва снощи в заключителното възпоменателно честване в Чипровци по повод 330-тата годишнина от избухването на въстанието срещу турския поробител от 1688 година. Тя произнесе вълнуващо слово, в което нарече въстанието епопея на вековната жажда народа ни за свобода. Независимо от последвалото жестоко потушаване, въстанието е удар, кинжал в сърцето на една империя, властвала в България векове наред, изтъкна тя.

Ние честваме не исторически акт, а цяла епоха. Историята е запазила имената на тия българи. Цвета Караянчева цитира заслугата за бунта на Петър Парчевич и Петър-Богдан – готови  да се жертват за свободата и християнската си вяра. Споменът за тях трябва да се обяснява, да се изчиства от плевелите на забравата, каза тя.

Председателят на парламента поздрави чипровчани и с 50-годишнината от обявяването на селището им за град. Тя увери множество, че всички заедно могат да го направят по-добро място.

Цвета Караянчева прие представителните гвардейски части и един отряд от местното училище „Петър Парчевич“.

Кметът Пламен Петков показа на гостенката си новата експозиция на музея в града, в която се дава превес на чипровските килими, вписани в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!