Кариерата край Белащица унищожава природата

  • 10 октомври 2018, 15:08
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Emo  georgiev %d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b0

Стотици жители на 7 села излизат вече три пъти на протест, за да кажат „Стоп на кариерите в Белащица”. Поредното шествие беше миналата събота, 6 октомври. В него се включиха жителите на Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, за които прахът, шумът и взривовете са ежедневие. Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона избухна във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с. Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от нови 25 г. Грози ли екокатастрофа района на седемте пловдивски села и ще има ли още протести КМЕТА.bg разговаря с председателя на "Екогласност" Емил Георгиев.

-От кога сте в комуникация с Министерство на енергетиката по случая с протестиращите жители на 7-те села - Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково, Куклен, Гълъбово и Цар Калоян, и какво се случва към момента?

-Извън всяко съмнение е, че жителите на седем села са в изключително изострена ситуация, предизвикана от добива на инертни материали от фирма „Холсим”. Към нас се обърнаха местни жители за съдействие и следим казуса. Влязохме във връзка с Министерство на енергетиката, имахме среща с министър Теменужка Петкова, започнахме кореспонденция и се реализира проверка, от която останахме недоволни. Защото се доказа, че границите на концесията са нарушени. Има стара кариера, за която от фирмата твърдят, че не се извършват дейности, но там се работи. Разполагаме с документи, че дейността на фирмата продължава. Отделя се огромно количество фини прахови частици. Има взривни дейности, през последните месеци се гърми постоянно там.

- Изнесохте информация за 4 водоизточника в близост до кариерата, кои са те, на какво отстояние са от селищата и влияe ли им дейността на концесионера? 

-Да, два от тях са на не повече от 2 км от село Марково, до Белащица, до Брани Поле. Дейностите там ще доведат до спадане на подпочвените води. Осигуряването на питейна вода се определя като стратегическа дейност от значение за националната сигурност. Ще направим всичко възможно не само да се спре дейността на сегашната концесия, но и да не се допуска разширяване на концесията към следващите 50 дка. Прекрасната природа там ще бъде унищожена. Отделя се огромно количество фини прахови частици, те се наслояват върху масите, на които хората се хранят, има напукани къщи, има и опасност от разрушаване на водоносните слоеве.

-Какви са следващите действия, които ще предприемете по случая?

-Ако от Министерство на енергетиката и другите компетентни органи не се съобразят с исканията ни за спиране на дейност и да не се разреши такава за нови 50 дка, ще организираме хората от седемте села и ще ги докараме в София. Хората искат само чиста природа и спокоен живот. В района на село Марково се изгражда база за цимент, което означава, че някой иска да обезкости този връх. Няма да го позволим!

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!