Карлово на протест срещу закриването на АГ отделение

  • 13 август 2018, 14:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9a%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%be %d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%822

Стотици жители на Карлово и съседни общини протестираха днес срещу закриването на АГ отделението в общинската болница.

„В момента ние протестираме срещу неправомерните и злонамерни действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки. Тези дванадесет пътеки са не само за 50-те хиляди жители на Карловска община, но и за жителите на Сопотска, част от Пирдопска, Хисарска и Павелбанска община. Районът е около сто хиляди души. Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 хил. лв. и още по-важно, лишава сто хилядно население от помощ по тези 12 пътеки“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, който оглави справедливия протест на гражданите. Той обяви, че болницата в Карлово е оспорила заповедта на РЗОК за спиране на клиничните пътеки и Пловдивският административен е спрял изпълнението й. От юридическа гледна точка, след като заповедта на директора не действа, АГ отделението работи и ще продължи да работи. „Ние ще продължим да се борим“, каза още кметът. И покани новия управител на НЗОК д-р Дечев да посети РЗОК – Пловдив и да дойде в Карлово, за да види как работят, а министъра на финансите и министъра на здравеопазването да направят сметки как с 6 млв. лева годишно подпомагат 70 общински болници в България. „Целта на общинското здравеопазване не е да се конкурира с частното, с университетските и окръжните болници. Целта на общинското здравеопазване е да осигури бърза, най-ефективна, най-евтина и най-близка до хората здравна помощ. Общинското здравеопазване е здравеопазване, което трябва да поеме първо и второ ниво на компетентност", допълни д-р Кабаиванов. Той припомни, че болницата в Карлово е създадена с дарение на братята Евлогий и Христо Георгиеви като градска, общинска болница, принадлежаща на целия град.

Тя ще остане да функционира като такава. Ние сме корави хора, битката ще я водим до край. Ще я спечелим, защото става въпрос за здравеопазване, за нужди на хората, категоричен беше кметът и изрази подкрепата към протеста, която са изказали новия председател на БЛС д-р Маджаров, кметове от цяла България, лекари, управители на общински болници.

„Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, за да запазя тази дейност в карловската болница. Това решение на РЗОК е абсолютно противозаконно. И ще го оспорвам, докато съм управител на общинската болница“, заяви управителят на болницата д-р Христо Пелев. Той цитира чл. 260 от договора между Българския лекарски съюз и НЗОК, според който един анестезиолог, плюс още половин щат, могат да извършват дейността в АГ отделение. В общинската болница има 4 анестезиолога, един на цял щат и трима на половин. Той благодари за подкрепата на общината, на кмета, на председателя и на целия Общинския съвет, на цялото гражданство.

На протеста присъства председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Тотев, който заяви: „Изразявам категоричната подкрепа на Управителния съвет на сдружението към справедливите искания на лекарите от АГ отделението и управителя на болницата. Чест прави на всички вас, че общинското ръководство стои начело на тази борба. В Конституцията е записано, че от всички права на хората, само за правото на здравеопазване е поставено условието достъпно. Това е причината всички ние днес да се съберем тук и да протестираме справедливо“.