Каролев на съд за нарушена карантина и заблуждаващи публикации

  • 25 март 2020, 20:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1074520 618353231536494 1814543464 o

Владимир Каролев вече е обвиняем, съобщи БНТ. Повдигнати са му две обвинения – едното е за нарушаване на карантината, а другото - за заблуждаващи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безплодни.

Каролев ще бъде освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

Припомняме, че от няколко седмици популярният икономист не пропуска да осмее или разкритикува мерките срещу коронавируса у нас. 

Преди дни той се похвали публично, че е заобиколил КПП-тата при София и пусна клипчета от екскурзия в Разложкия балкан. 

Ето какво написа той във Фейсбук (без редакторска намеса):


Тръгнах за Разлог преди около 2 часа. За да не чакам на опашка за проверка на излизане от София преди Перник, тръгнах по пътя за Дупница през Железница и Белчин Баня. Учтиви полицаи ме спряха на излизане от Железница в посока пътя Самоков-Дупница, прочетоха декларацията, която надлежно си бях попълнил, провериха личната ми карта и ми пожелаха приятен път. Както предполагах това с карантината на София се оказа безплодно бюрократично мероприятие - здрав, болен, няма значение...имаш ли тапията правилно попълнена, напускаш безпроблемно София. През Дупница минах без да ме спират - нямаше полицаи нито на входа, нито на изхода на града. На входа на Благоевград имаше две полицейски коли и знак стоп. Спрях. Полицаите нещо си говориха и даже не погледнаха към колата ми. Тръгнах. Не ме подгониха. На излизане от Благоевград имаше също полицейски пункт със знак стоп. Млад полицай учтиво (даже се представи) ме попита къде отивам. Отговорих : в Разлог. Пожела ми лек път. Накратко...родната полиция ни пази Хубава вечер и спазвайте тези указания на СЗО, които поствам по долу. В т.ч. тези в зелено....нищо, че някои от тях противоречат на някои от забраните обявени за София в петък. И все пак Картаген трябва да падне!


След като стана ясно, че е арестуван, Каролев се разгневи и обяви, че ще съди държавата в Страсбург:


Няма шега. Политическата простотия реализирана от полицейска простотия на натегач от СДВР резултира в задържането ми за 24 часа в РУ Разлог. Нищо не съм нарушил и ще осъдя държавата в Страсбург за тази простотия. За съжаление, данъкоплатците ще платите. И не, не се жалвам, че ме задържат. Здравият разум ще победи здравите сили. И все пак Картаген трябва да падне!