Каварна слага касичка, иска такса от журналистите за отразяване на сесиите

  • 14 февруари 2020, 16:35
  • Default profile Автор Дарина Михалева
Medium %d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов върна скандално решение на общинския съвет в Каварна. Съветниците в бившата рок столица на България гласуваха да се събира такса от всички журналисти, които влизат на сесиите, за да следят и разказват какви решения взимат старейшините. Така медиите ще си вършат работата, само ако си платят. Да сложат една касичка пред залата за заседания на общинския съвет и да си пускаме там левчетата, коментират възмутени колеги.

Местният парламент даде зелена светлина на безпрецедентното за света нововъведение като го заложи в Правилника за дейността на Общинския съвет в Каварна. Но все още не е определил размера на таксата, която ще иска. 

Губернаторът обаче светкавично върна решението. В мотивите си за връщането на Правилника областният управител посочва изрично, че в Закона за местно самоуправление и местна администрация - чл. 28, ал. 1, е записано, че заседанията на общинския съвет и на неговите комисии са открити, като по изключение общинският съвет може да реши отделни заседания или отделни точки от тях да са закрити. Законодателят посочва, че откритото заседание е израз на публичното начало при осъществяване на функциите на органите на местното самоуправление. В мотива се посочва, че въвеждането за заплащане на цена на заснемане и излъчване на заседанията на ОбС Каварна не съответства на нито една правна норма и се посочва, че по този начин се налага цензура. Решението на общинския съвет гази и втори закон - този за Радиото и телевизията, казва губернаторът Красимир Кирилов. Сред посочените основания е и чл. 5 от Закона за радиото и телевизията, с който се гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса, а съгласно ал. 2 - не се допуска цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Kmeta.bg научи, че вносител в залата на скандалното предложение за такса за излъчване на общинските сесии е Красимир Кръстев, който в предишния мандат бе председател на ОбС Каварна. Сега съветниците имат възможност да преразгледат Правилника си и да го гласуват след отстраняване на нередностите. Ако препотвърдят взетото вече решение, то областният управител има правомощия да оспори общинското решение в Административния съд.

Община Каварна е в тежно финансово състояние, но едва ли това е начинът да се напълни хазната.

Вносителят на скандалното предложение Красимир Кръстев