Казанлък иска Национален център за природо-математически науки

  • 01 ноември 2013, 12:48
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a4a6471f3b8

Кметът на Казанлък Галина Стоянова изпрати писмо до образователния министър Анелия Клисарова, в което се посочва, че в града има необходимост от изграждането на Национален център за природо-математически науки към ПМГ "Никола Обрешков".


"В 42-годишната си история Природо-математическата гимназия "Никола Обрешков"- Казанлък се е утвърдила като водеща в страната за подготовката на деца с изявени способности в областите физика, математика, биология, химия, информатика. Всяка година възпитаници на гимназията са състезатели в националните отбори по тези дисциплини и печелят медали и авторитет за България на световни ученически олимпиади и състезания", се посочва в писмото на Стоянова към Клисарова, предават от пресцентъра към местната администрация.


Градоначалникът акцентира, че в рамките на училището функционира и уникалната школа по физика на изявения учител Теодосий Теодосиев, която ежегодно събира и обучава безплатно талантливи ученици от цялата страна. Галина Стоянова запознава просветния министър с призовете на възпитаниците на ПМГ "Никола Обрешков" - от общо 100 медала за страната ни, 70% от тях са спечелени от децата в казанлъшкото училище и школа.


"С това постижение училището е може би единствено в света, чиито представители ежегодно участват и печелят медали в това най-престижно състезание по физика, без да разполагат с необходимата база за извършване на експерименти. Възпитаници на ПМГ "Никола Обрешков" осъществяват своите добри образователни проекти в различни висши учебни заведения в страната и чужбина и сега са водещи специалисти в стопанския и обществен живот в Казанлък, България и по света", казва се още в писмото.


Въз основа на добрите резултати и успехите на учебното заведение, общинското ръководство се е обединило около идеята за създаване на Национален център по природо-математически науки към училището. "С 12 000 лв. от бюджета на Община Казанлък за 2013 г. е изготвен Инвестиционен проект за изграждане на Национален център за природо-математически науки към ПМГ "Никола Обрешков". Гимназията разполага с финансов ресурс за поддържане и функциониране на центъра, но не и за построяването на материалната му база", уточнено е още в кореспонденцията към министър Клисарова.


Кметът Галина Стоянова изразява надежда идеята да бъде подкрепена от страна на Министерството на образованието и науката. Общината ще очаква и съдействие за изграждането на центъра, тъй като сумата е непосилна за общинския бюджет.


В писмото се посочва още, че "с откриването на Национален център за природо-математически науки към ПМГ "Никола Обрешков" ще се създадат възможности за осигуряване на открит достъп до качествено образование и обучение в посочените области на даровити ученици от цялата страна".