Казанлък иска референдум за полицейската школа

  • 23 октомври 2013, 11:09
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5bcc304e1d

Жителите на Казанлък искат да се проведе местен референдум по въпроса със закриването на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в града и неговото превръщане в бежански център. Това обявиха хората по време на общоградския митинг, който се проведе вчера. За по-малко от 48 часа бяха събрани близо 6000 подписа в подкрепа на идеята за местен референдум.


Подписката е внесена и в община Казанлък, предава БНТ. Междувременно на извънредна сесия на местния парламент бе приета и декларация за несъгласие за закриване на МВР школата в града. Общинските съветници гласуваха и втора декларация - срещу настаняването на бежанци на територията на общината. Аргументите на местната власт са свързани със значението на школата за квалификация на кадри в системата на МВР.


Освен това до нея има военно производство, водоемите на града и Казанлъшката тракийска гробница, която се посещава от десетки хиляди туристи от цял свят. Двете декларации ще бъдат изпратени до всички държавни институции.


Инициативният комитет на протестиращите пък взе решение демонстрациите да бъдат прекратени докато държавата не излезе с официална позиция. Председателят на инициативния комитет Иван Иванов обясни, че не иска допълнително да нагнетява напрежението в страната, и че казанлъчани не са против самите бежанци. Протестната готовност обаче остава и след като правителството вземе решение, тогава и хората в Казанлък ще обявят своята позиция.