Казанлък излезе на протест срещу приема на бежанци

  • 18 октомври 2013, 05:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a5b8314fa58

Десетки жители на Казанлък излязоха на протест срещу евентуалния прием на бежанци на територията на града им. Според неофициална информация Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР ще бъде закрит и трансформиран в бежански лагер. Хората в Казанлък обаче са категорични, че няма да позволят това да се случи.


Преди дни кметът на града Галина Стоянова отправи питане към министър-председателя Пламен Орешарски, вътрешния министър Цветлин Йовчев и депутатите от 27 МИР-Стара Загора за потвърждаване на информацията. "До този момент нямам отговор от вътрешния министър и следователно не знам какво да кажа на хората", каза тя в ефира на bTV.


По думите й хората в Казанлък не са против приема на бежанци в страната. "Става въпрос за сигурността", обясни Стоянова. ""В Казанлък се намира най-големият военен комплекс "Арсенал" - обект, който е от огромно значение за националната сигурност на България. В сервитута на Центъра за специализация и професионална подготовка се намира Казанлъшката тракийска гробница - паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО", пояснява още градоначалникът.


Галина Стоянова бе подкрепена в позицията си и от областния управител на Стара Загора Живка Аладжова. "Разговор в посока закриване на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък и превръщането му в лагер за бежанци, не е провеждан с мен. Защитавам и заставам зад всяка една позиция, свързана с отстояването на интересите на гражданите и институциите", каза тя.


По думите й преди 2 месеца е било изпратено питане до нея. От вътрешното министерство са поискали информация дали на територията на областта има сгради, годни да се превърнат в бежански центрове. "Аз направих щателен оглед на държавните имоти и съм категорична, че на територията на област Стара Загора няма подходящи условия за прием на бежанци", категорична е Живка Аладжова.

Междувременно кметът и жителите на Казанлък са в очакване на официална позиция по темата.