Казанлък не иска школа на МВР да става бежански лагер

  • 15 октомври 2013, 09:52
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a4a52d09cd8

Кметът на Казанлък изрази притеснението си във връзка с информация, че сграда на МВР, разположена в града, може да се превърне в бежански лагер. Тази сутрин депутатът от БСП Атанас Пъдев е съобщил, че се готви закриването на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР и неговото преобразуване в лагер за бежанци, предава местният сайт kazanlak.com. Информацията е била потвърдена пред медията и от бившия министър Томислав Дончев.


В тази връзка кметът на Казанлък Галина Стоянова поиска спешна среща с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, съобщиха от пресцентъра към общината. "Въпреки че засега това са само информации, тиражирани в медиите, аз като кмет съм силно обезпокоена и настоявам за разговор с Вас по този важен проблем от национално значение", се казва в писмото на Стоянова.


Питане по темата градоначалникът е изпратил и до министър-председателя Пламен Орешарски и депутатите от 27 МИР-Стара Загора. "С мен като кмет на община Казанлък никой на нито едно държавно ниво не е разговарял и не е потърсил мнението ми", посочва Стоянова.


Тя определя подобно решение като "безумие, с изключително тежки пагубни последици за Казанлък и региона". Кметът на града представя и своите аргументи, свързани с безработицата в района, високият процент ромско население и застрашаването на туризма.


"В Казанлък се намира най-големият военен комплекс "Арсенал" - обект, който е от огромно значение за националната сигурност на България. В сервитута на Центъра за специализация и професионална подготовка се намира Казанлъшката тракийска гробница - паметник на културата под защитата на ЮНЕСКО", се посочва още в питането. В позицията си Галина Стоянова призовава за подкрепа от страна на гражданите на Казанлък. Тя призовава депутатите от 27 МИР-Стара Загора да не търсят политически дивиденти и да я подкрепят.


Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова също взе отношение по казуса. В своя позиция тя посочи, че не е била търсена за разговори по темата.


"Разговор в посока закриване на Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък и превръщането му в лагер за бежанци, не е провеждан с мен. Защитавам и заставам зад всяка една позиция, свързана с отстояването на интересите на гражданите и институциите в област Стара Загора, още повече Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР в Казанлък подготвя едни от най-добрите кадри, необходими на МВР", се посочва в декларацията й.