Казанлък посреща новата учебна година в пълна готовност

  • 04 септември 2014, 10:39
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5408400ac54cc

Бих искала да използвам възможността, предоставена ми от Портала на българските общини - Kmeta.bg, и да поздравя всички учители, ученици, абитуриенти и първокласници с учебната 2014-2015 година.

- Как вървят ремонтните дейности в училищата, за да се гарантира нормалното им функциониране за първия учебен ден на 15 септември?


- Всички училища са в готовност да започнат нормално новата учебна година. Нямаме обстоятелства в нито едно училище, които да затрудняват учебния процес. Училищата на територията на община Казанлък са на делегиран бюджет и с техни средства през лятото бяха направени текущи ремонти като освежаване на класните стаи, коридорите, санитарните възли.
Община Казанлък приключи през 2013 г. проекта за внедряване на мерки за енергийна ефективност, съгласно който основен ремонт и саниране на сградите бяха направени в 7 общински училища в града. Училищата в населените места, които имаха сериозна нужда от ремонт и обновяване, бяха ремонтирани през миналата година със средства от общинския бюджет. Това са основните училища в с. Копринка, с. Енина и гр. Шипка. На територията на община Казанлък само в две училища не са въведени мерки за енергийна ефективност, което предстои да се направи. Вече трета поредна година се санират по две детски градини. През 2014 г. цялостен ремонт вече приключва в ЦДГ № 15 "Звънче" и в ОДЗ № 18 "Пчелица".
Така в учебните заведения, в детските градини и ясли са създадени много добри, съвременни условия за обучение на учениците и отглеждане на децата на Казанлък.


- Обновяват ли се пешеходните пътеки в близост до учебните заведения на територията на Община Казанлък?


- Пешеходните пътеки се обновяват навсякъде в града, като акцентът е поставен върху тези, които са в близост до учебни и детски заведения и до площадки, предназначени за игра на децата. На територията на Казанлък, включително и пещеходните пътеки пред училища и детски градини, е положена над 4000 кв. м нова хоризонтална маркировка - кръстовища, пешеходни пътеки, стоп линии.


- Ще бъде ли направен преглед на пътните знаци край училищата, (в това число подменени, където е необходимо) които да изострят вниманието на шофьорите за преминаващи деца?


- Всичко необходимо, което е свързано с безопасността на движение в общината, е направено. Казанлък ще посрещне новата учебна година с обновена хоризонтална и вертикална маркировка, така че искрено се надявам безопасността на децата и подрастващите да бъде напълно гарантирана. За това разчитам и на отговорността и повишеното внимание от страна на всички водачи на пътни превозни средства, особено при преминаването им в близост до учебни и детски заведения.


- Колко са училищата на територията на община Казанлък?


- В град Казанлък има 16 училища, от които 5 са държавни и 11 са общински. 11 са общинските училища в останалите населени места на територията на нашата община.
Тук бих искала да добавя и информация, буквално от последния час. На 3 септември следобед в Казанлък министърът на образованието и науката в служебното правителство доц. Румяна Коларова откри тридневно национално съвещание на началниците на регионалните инспекторати по образованието. Казанлък неслучайно е избран за домакин на това съвещание - тук работи Националната школа по физика на Теодосий Теодосиев, тук е Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов", тук талантливи ученици от всички училища непрекъснато постигат нови успехи в различни национални и международни състезания както в сферата на науката, така и в спорта. Така че, работната среща по въпросите на образованието закономерно се провежда в нашия град и искрено се надявам да има изключително ползотворни резултати от него


- Колко са учениците, които ще влязат в клас на 15 септември 2014 г.? Колко са първокласниците?


- В общинските и държавните училища тази година учениците общо са 8850. Първокласниците са 715.
Бих искала да използвам възможността, предоставена ми от Вашето издание, и да поздравя всички учители, ученици, абитуриенти и първокласници с учебната 2014-2015 година. От сърце им пожелавам здраве, много сили и енергия, които да вложат в образователния процес, защото само един добре образован и знаещ човек може да си постави високи цели и да начертае пътя си към тяхното постигане.