Казанлък пуска виртуални разходки из 9 тракийски гробници

  • 30 април 2017, 11:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d1 82 d0 b5 d1 80 d0 b5 d1 81

терес

Българи и чужденци от цял свят ще могат да се разхождат виртуално в 9 тракийски гробници от Долината на тракийските царе край Казанлък от всяка точка на света. От началото на май услугата ще е достъпна. Освен виртуални обиколки на тракийските гробници, хората ще могат да се "разходят" през телефона или компютъра си и в Музея на розата, в Трезора на ИМ „Искра“ и да разгледат виртуални 3D модели на над 1200 експоната от музея.

Днес приключва 2-годишната работа по заснемане в 360 градуса на тракийските гробници, Музея на розата и експонати от движимото културно наследство от Долината на розите и тракийските царе. Проектът на ИМ „Искра“ е на стойност 187 хил. евро и е безвъзмездно финансиран по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Министерството на културата с подкрепата на средства от съвместен европейски фонд между България, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Виртуалните разходки из съкровищата на траките ще са достъпни на kazanlakmuseum.com да броени дни. Там ще бъдат качени в пълен обем дигитализираното и документирано към момента културно-историческо наследство на Казанлък. Засега това са само фондовете Античност, в т.ч. тракийските ни съкровища и 9-те по-значими разкрити тракийски гробници и фонда на Музея на розата. Но работата по дигитализация и виртуализация на хилядите артефактите и десетки обекти от огромното богатство на казанлъшкия исторически музей ще продължи и в следващите години, тъй като благодарение на този проект ИМ „Искра“ вече разполага със собствен 3D скенер и станция за обработка на 3D модели на експонатите, мощен сървър и компютри и най-важното – високоскоростен интернет в целия музей, плюс 4 интерактивни табла, на които посетителите ще могат да разглеждат на място и се информират за отделните експонати и обекти, съобщава kazanlak.com. Две от таблата са в залата на музея, а другите две могат да бъдат ползвани в трезора със златните тракийски съкровища. Предстои закупуване на още няколко такива дигитални екскурзоводи, които в най-скоро време да бъдат монтирани в Музея на розата, в посетителския център на новооткритите социализирани гробници Хелвеция и Грифоните и в Гробницата на Севт III в могилата Голяма косматка – увери зам.-директорът на музея Радослав Петков.

Освен за улеснение на посетителите на място и за виртуално посещение на Музей „Искра“ и 9-те ни гробници от цял свят, новият интернет сайт Виртуален Музей „Искра“ ще бъде безценен от научна гледна точка за учени, докторанти и студенти, които подготвят изследвания във връзка с тракийското наследство, историята, археологията, културата на розопроизводството и на Казанлък, и пр. безбройни теми, които научните среди могат да открият в казанлъшката историческа и културна съкровищница. Сайтът е разработен с две нива на достъп, като на първото ниво експонатите са представени за популярния потребител накратко, а във второ ниво – всеки един предмет или гробница са представените им научни паспорти. Паспортите дават пълна информация за артефактите и обектите, а достъп до тях ще се дава след поискано мотивирано разрешение от директора на ИМ „Искра“. Целта е да се предотврати злоупотреба с данните на находките (например от иманяри), а информацията за тях да бъде достъпна и ползвана само за научни разработки.

За любознателните гости от страната и чужбина новият сайт на музея ще представя освен 3D визуализация на експонатите и 360-градусови панорамни виртуални разходки в гробниците, в музея, в последствие в Дом Петко Стайнов, Етнографския комплекс.