Казанлък става университетски град

  • 28 януари 2015, 17:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54c91b675a38b

И Градът на розите скоро може да стане академичен град. Реализацията на тази мечта на казанлъчани бе тема на проведената днес в Стара Загора среща на кмета на Казанлък Галина Стоянова със зам.-министъра на образованието и науката проф. Костадин Костадинов и и.д. ректор на Тракийски университет проф. Иван Въшин.


Възможността за откриване на филиал на вуза в Казанлък е съвсем реална, градът има огромен потенциал в сферата на машиностроенето и етеричномаслените култури, подкрепиха идеята участниците в срещата. Специалностите, към които ще има определн интерес, според тях са машиностроене, технологии в машиностроенето и етерично-маслени култури.


Големият брой машиностроителни предприятия и фирми в региона, както и наличието на институти като НИТИ, института на „Арсенал“, Института по розата пък са естествена база за развитие на научните кадри в региона. Бизнесът също изцяло заставал зад идеята да се открие филиал на старозагорския вуз в Казанлък. Общинското ръководство е уверило, че разполага с необходимата материална база за обучение на студентите.