Кенийци са победители в Маратон "Варна 2019"

  • 12 май 2019, 17:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 12 %d0%ba%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f2

Състезатели от Кения победиха в класическата дистанция на международния маратон „Варна 2019“, който се проведе днес в морската столица. При мъжете първи е Осея Тюей, който постави рекорд за трасето от 42 км - 2:16:35 ч. Той спечели голямата награда от 8000 лв. Втори е Хамиз Бараки от Мароко, следван от Жен Симукека от Руанда.

Кенийки оформиха цялата челна тройка при жените. Победител е Рут Матебо от Кения, следвана от сънародничките си Каролин Чероно и Жан Мбого. Призьорите бяха наградени от кмета на Варна Иван Портних и директора на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров.

„Днес е Световният ден на предизвикателството, наситен с много събития, в който Варна се вписа чудесно. Само през последните 48 часа посрещнахме две престижни международни събития – рали „България“ и международния маратон, които събраха десетки елитни спортисти от страната и чужбина. Преди дни Краси Георгиев стартира от Варна ултрамаратона по европейския коридор №8. Днес раздадохме наградите на Националната универсиада, като искам да поздравя специално младежите от Медицинския университет, които се представиха достойно пред НСА. Всичко това е доказателство, че напълно заслужено Варна носи титлата „Европейски град на спорта“. Благодаря на организаторите, на всички участници, на доброволците, без които този празник не би се случил. Продължаваме с инвестициите в спортната инфраструктура във Варна – в близките дни започваме работа по изграждането на три нови спортни комплекса – във „Владиславово“, на ул. „Студентска“ и в кв. „Виница“, както и на нови спортни площадки в 10 училища. Инициативата е в подкрепа на развитието на масовия спорт в града“, заяви кметът Портних.

В маратона, който освен класическата включваше още три дистанции - 21 км полумаратон, 10,5 км и 2 км градски крос, участваха над 500 души. Той се проведе по трасе, лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация, което позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. Състезанието е в официалния календар на Българската федерация по лека атлетика и част от програмата на Община Варна за титлата „Европейски град на спорта 2019“. Победителите си поделиха награден фонд от 49 000 лв.