Килифарево и Лясковец празнуват Трифон Зарезан

  • 14 февруари 2017, 17:15
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium tz

[caption id="attachment_107217" align="aligncenter" width="810"]Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево Кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево[/caption]

Общоградски празници текат днес в градчетата Килифарево и Лясковец, намиращи се близо до Велико Търново. Двата района са известни със своите плодородни лозя, а всяка година ритуалът по резитбата е почитан от стотици местни жители и гости. Народна музика, хороводни изпълнения и руйно червено вино зарадваха присъстващите на тържествата.

Още рано сутринта кметът на община Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево. Над 200 местни жители и гости се включиха в градското шествие и си пожелаха годината да е здрава, успешна, а лозята – много плодородни. Ритуалът се проведе в двора на Историческия музей. Веднага след благослова Даниел Панов хвана ножицата и заедно с председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, кмета на Килифарево Димитър Събев и ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий проф. Христо Бонджолов подрязаха лозовите клони.

TZ10

Панов пожела на всички присъстващи да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават народните традиции и обичаи. „Празници като днешния са неизменна част от българската идентичност. Това е българщината. Като малък помня, как моето семейство честваше този празник и спазваше народните обичаи.

Българските празници винаги са събирали хората на едно място и са ги обединявали. Нека бъдем единни, да не позволяваме политиката да ни разделя, да работим заедно населените места да стават още по-хубави”, обърна се към жителите и гостите на Килифарево Даниел Панов. Той отправи поздрави както към всички влюбени, така и към археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари.

Великотърновският кмет, който е и председател на Националното сдружение на общините, гостува и в съседното на Велико Търново градче Лясковец, където също традиционно празнуват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал. Резитбата на лозята се проведе в една от крайградските местности.

TZ9