Килифарево с молебен за година от наводнението

  • 19 юни 2015, 11:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 0114 1a38

Точно една година, след като водната стихия причинена от проливен дъжд, потопи част от град Килифарево, днес на същото място в градчето беше открит нов парк. Кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Пенчо Пенчев и директорите на полицията и пожарната участваха в молебен, организиран от кмета на Килифарево Димитър Събев.


Негово високопреосвещенство великотърновският Митрополит Григорий прочете молитва за да предпази градчето от нови бедствия.


„Справихме се бързо и успешно. Помогнахме на хората бързо да се върнат към обичайния си ритъм на живот само защото бяхме заедно. Обединените ни усилия бяха оценени по достойнство и начина, по който се справихме е модел за подражание в цялата страна. Благодаря на всички институции, на бизнеса, на доброволците, на всички, които помогнаха според своите сили и възможности. Призовавам всички да бъдем по-добри. Лошотията, злобата и завистта са част от причинете за бедствията ни.Когато сме обединени можем да посрещнем и да се справим с всички кризи и предизвикателства", каза пред събралото се множество градоначалникът.


Над 840 000 лв. са инвестирани в дейности по почистване на речното корито и отстраняване на наноси. 400 000 лв. са вложени в проектиране на цялата крайречна зона на Янтра и Белица в Дебелец, Килифарево и Велико Търново. До края на месец август проектирането ще приключи и ще започне възлагането на дейности по почистването на коритата двете реки.


Предстои подписване на договорите за 1,8 млн. лв. от фонд „Солидарност" на Европейският съюз, с които ще бъде ремонтирана и обновена повредената по време на водното бедствие преди година обществена инфраструктура.


С 10 000 лв. по програма ПУДОС кметството в Килифарево е обновило парк в зоната на река Белица и работи по прочистването на крайречен терен от 35 дка. Върху които ще бъде построена крайградска зона за отдих и велоалея.