Килимени люлки - хит на фестивала в Чипровци

  • 29 април 2017, 18:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium kilimeni lulki

Kilimeni lulki

 

Кметът на град Чипровци Пламен Петков откри днес четвъртото  издание на фестивала на чипровския килим. За него градът посрещна много гости от страната и чужбина. Сред тях са и наследници на чипровчани, избягали от родината си след въстанието от 1688 година, от град Винга, Румъния.

Фестивалът започна с изложба на Историческия хълм  на модели на килимите от стари времена до днес. Те са от фонда на музея и от домашните ракли на прочути местни тъкачки. Показани са и гоблени, които са изработеин с техниката на килима.

Под шатри на централния площад жени демонстрираха тъкането на килимите. Показният процес започва от багренето на вълната, насноваването на килима и изработвнето му на вертикалния тъкачен стан. Жени майсторки учиха любопитни посетители как да тъкат пъстрите постелки. На фестивала под шатри се продаваха килими и сувенири, изработени с мотиви от неговите фигури. Предлагаха се и ръчни изделия на местните занаятчии.

Новото на фестивала са килимените люлки. Всеки, който пожелае, може да се люшне за здраве, хубост и магическа сила, каквато излъчват килимите, увериха организаторите.

Празникът продължава тази вечер с концерт на Румяна Попова. Първият му ден ще завърши със заря. Утре фестивалът започва с веселие на централния площад „Чипровско въстание”.