Километрични опашки на границата с Гърция

  • 01 август 2020, 09:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 0ffcdbe21c01673be68e99a195b52dae

Петкилометрова е опашката за влизане в Гърция през ГКПП „Кулата“.

Заради многото желаещи да идат на гръцкото море, още призори на граничния пункт се натрупаха чакащи автомобили.

Около 70% от автомобилите на опашката са с румънска регистрация. 

Междувременно стана ясно, че Гърция ще направи носенето на маски задължително на всички закрити обществени места и също на откритите места, на които социалната дистанция не може да се спазва. Това заяви Никос Хардалиас, който е заместник-министър за гражданската защита, предаде Ройтерс.

Гърция съобщи за 78 нови случая на зараза днес, което е най-високата бройка за денонощие от около два месеца насам. Досега има 4447 потвърдени случая на зараза в страната и 202 смъртни случая. Това е относително малко в сравнение с много други европейски страни. Заради коронавируса Гърция наложи карантина през пролетта. "Решаващият фактор в успешното противопоставяне на пандемията в първата фаза беше отговорността на гражданите, индивидуалната отговорност на всеки един от нас", каза Хардалиас.

"Това беше тайната на успеха на Гърция и ние трябва да покажем същата отговорност и бдителност и в тази фаза", допълни той.

Здравните власти направиха носенето на маски задължително за клиентите на супермаркети още преди 10 дни и във вторник разшириха мярката до повече закрити публични места, за да възпрат разпространението на вируса. Маските отдавна са задължителни и в обществения транспорт.

Властите ще забранят визитите в старческите домове и болниците до средата на август. Те ще установят и ограничение от до 100 души на погребения, сватби и кръщенета.

Други ограничения, влизащи в сила от идния месец, няма да допускат правостоящи клиенти в баровете, нощните клубове и заведенията със жива музика. До края на август ще са забранени и тържествата на открито.