Кирил Домусчиев: Трябва да сме по-активни в усвояването на евросредства

  • 11 май 2017, 12:31
  • Default profile Автор Михаела Благоева
Medium domuschievПрез последната година наблюденията на КРИБ са, че все по-трудно българските фирми успяват да получат финансиране през Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Повечето коментари са, че нямаме активна позиция на българските представители в банката. Това каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ на конференцията „Резултати и добри практики от изпълнението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, план Юнкер), организирана от евродепутата Искра Михайлова със съдействието на конфедерацията . Според него друга причина е, че проектите са малки и не будят интерес.

Правителството трябва да заеме по-адекватна позиция, за да реализираме тези проекти и да създадем условия за инвестиции“, призова Домусчиев. Той подчерта, че от КРИБ се надяват на по-висок БВП и по-голям износ. 

На всички ни е ясно, че притокът на европейски средства ще намалее скоро. И като всяка една икономика ние имаме нужда от подкрепа от един свеж ресурс за по-сериозни инвестиционни проекти без значение от големината на бизнеса. Фактът, че тук са представени ръководители и експерти от ЕФСИ е доказателство е, че България се справя добре, но трябва да вдигнем нашата активност, защото сме паднали в усвояването на средства на 4 място в Европа“, каза още председателят на КРИБ.