Китайци снимат филм за Пловдив и Розовата долина

  • 30 октомври 2015, 10:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 40a9 40a2

Екип на телевизията в побратимения с Пловдив китайски град Шенджен снима филм за града на тепетата. Освен в областния център телевизионерите ще обиколят и Розовата долина, за да заснемат и няколко кадъра там, които ще бъдат прикачени към 25-минутната лента. Филмът ще бъде излъчен по 5 канала на шендженската телевизия  - сателитен, развлекателен, градски, икономика и финанси, и DV канал.


Лентата е част от документалната поредица „Побратимените градове“, проект на Shenzhen Media Group и офиса на външните работи на община Шенджен. Серията показва приятелството, историята, културата, икономическото развитие и сътрудничеството между Шенджен и побратимените на китайския мегаполис градове. Филмът за Пловдив ще бъде излъчен и в други китайски градове.


Поредицата „Побратимените градове“ е част и от подаръчния комплект, който връчва правителството на Шенджен на чуждестранните си гости. Милиони китайски зрители ще видят Пловдив не само като един от най-старите градове в света, като привлекателна дестинация в исторически, архитектурен и културен аспект, но и като място за правене на успешен бизнес. В лентата са запечатани кадри от Римския стадион, от Античния театър, от уникалните мозайки от 4-6 век в Голямата базилика, от Етнографския, Исторически и Археологически музеи.


Телевизионният екип засне и изпълнения на ансамбъл „Тракия“, хор „Детска китка“, както и част от фестивала на книгата „Пловдив чете". Камерата документира и как тазгодишната Царица на розата Карина Димитрова от Карлово, която бере рози в градините на село Климент. Редом до красавицата в народни носии са изпълнителите от фолклорния състав на селото. В Карлово пък китайският оператор снима процеса на правене на розово масло.