"Китна Тракия пее и танцува" с фолколор и нестинарски танци в Хасково

  • 18 май 2017, 19:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium haskovo3

67 фолклорни групи и 43 индивидуални изпълнители ще участват в 52–ри Национален събор на народното творчество „ Китна Тракия пее и танцува"  в Хасково, съобщи на пресконферениця днес заместник-кметът на общината Милена Трендафилова.

Съборът е на 20 май в лесопарк „ Кенана". Изпълнителите са от 39 населени места от 21 общини и ще се представят на две сцени.   

На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури в състав: председател – Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, композитор и диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" , членове: Агрипина Войнова–хореограф, Елена Беделева- народна певица.

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Златка Тимонова - хореограф и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия, членове Фанка Койнарова – народна певица и Диляна Пецова – етнограф в Регионален исторически музей – Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медали във всяка категория.  В рамките на 52-ри Национален събор на народното творческо „Китна Тракия пее и танцува" ще се проведе и етап от 5-ти Национален преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF България за завоюване званието „Представителен ансамбъл", с цел участие в Международни фолклорни фестивали.  

Тази година за първи път в Хасково ще гостува Ангел Ангелов с Кулинарно шоу на Академия „Кулинарен историк". В близост до сцените ще бъде разположен „ Юнашки тиган", в който ще се приготвят над 500 порции храна. Тя ще се дарява благотворително, събраните средства ще са за строежа на храма  „Св.Иван Рилски" в хасковския квартал „Орфей".

Вечерта на 20 май пак до сцената на събора ще може да се наблюдава настинарският танц на Иван Георгиев.