Клоуни, огнено шоу и живи статуи в Габрово

  • 07 април 2017, 07:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium fireter 4

[caption id="attachment_115093" align="aligncenter" width="810"]Снимка: Театър на огъня и сенките “Fireter” Снимка: Театър на огъня и сенките “Fireter”[/caption]

Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest ще се проведе в Габрово от 19 до 21 май 2017 г. Сред фестивалните събития са циркови представления, огнено шоу на кокили, светлинно шоу, пърформанс с карнавални костюми, маски и живи статуи, циркови и карнавални работилници.

Участие ще вземат български и чуждестранни артисти като „Цирк де ла Люлин“, „Кукубаян Брадърс“, Тио Тео от Испания, Ashton Ka, Fireter, Жар театър. Фестивалът ще се проведе на различни локации в центъра на Габрово.

[caption id="attachment_115094" align="aligncenter" width="810"]Снимка: „Цирк де ла Люлин“ Снимка: „Цирк де ла Люлин“[/caption]

Припомняме,че на 20 май е и най-популярното събитие за града – габровския Карнавал, а 6Fest ще надгради силната карнавална и хумористична традиция на града.

Организатори са сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ и Момчил Цонев. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Габрово по Програма Култура 2017.

[caption id="attachment_115095" align="aligncenter" width="682"]Снимка: „Кукубаян Брадърс“ Снимка: „Кукубаян Брадърс“[/caption]

Концепцията на фестивала е да бъде естествено продължение на карнавалния бранд на Габрово и да превърне града във фестивална и карнавална дестинация. Името на фестивала “6Fest” („ШестФест“) препраща към началото и сърцето на Габрово – квартал Шести участък, най-старият квартал на града, където се ражда и развива Габрово.

[caption id="attachment_115096" align="aligncenter" width="810"]Снимка: Жар театър Снимка: Жар театър[/caption]

Според концепцията на фестивала зоната на Шести участък може да се превърне в ядро на съвременните изкуства в открити пространства, паралелно с артистичното приобщаване на периферни и алтернативни зони.

Брандът габровски хумор и карнавал са естествена база, върху която да се развие цялостна културна стратегия за Габрово като хумористична, карнавална и фестивална дестинация. Съвременните улични изкуства, циркът, карнавалните техники, огнените и светлинните пърформанси са естествена част от съвременните световни фестивали и карнавали. Тази практика може да бъде приложена и в Габрово чрез нови събития като продължение на големия Карнавал на хумора.

[caption id="attachment_115097" align="aligncenter" width="626"]Снимка: Ashton Ka. мим Снимка: Ashton Ka. мим[/caption]