Кмет дари икона на Богородица и трибагреника на православно школо

  • 16 септември 2019, 20:43
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова бе гост на Ловеч за откриването на първия учебен ден в първото православно частно начално училище„Св. Седмочисленици“. То е първото по рода си  в цялата страна. Създадено е под егидата на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословията на патриарх Неофит.

„Сигурна съм, че освен на знание, тук ще учите учениците и на изконните добродетели, защото в този технологичен век няма как човечеството да оживее без душа“, отбеляза в поздрава си зам.-министър Таня Михайлова. Тя изрази увереността на Министерството на образованието и науката, че в класните стаи ще се преподава с любов, а „малките днес ученици утре ще пораснат добри хора“. Зам.министърът подари училищен звънец на директорката на училището Иванка Хинкова.

За откриването  бяха и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, депутатите Иван Миховски и Валентина Найденова, областният управител Ваня Събчева и нейният заместник Илиян Тодоров, зам.- кметът на Ловеч Венцислав Христов, Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч и други.

„В нашето ново училище нека децата да растат в радост, с надежда и любов, без насилие, без пороци, да ги учим на вярата в Бога, да са милостиви и милосърдни. Те ще учат всички предмети по програмата на министерството, както и богословие“, каза митрополит Гавриил, която в съслужение със свещеници отслужи водосвет  и благослови начинанието.

Икона на Божията майка, поздравителен адрес и знамената на Република България и Община Ловеч подари кметът Корнелия Маринова на православното  училище.

„Това е дългоочакван момент за всички нас, един изключително важен ден. Не случайно тук сме се събрали представители на всички държавни и общински органи“, каза кметът Корнелия Маринова. Тя припомни как преди много години в Ловеч е сложено началото на изучаване на религия в общообразователните училища, после започнало популяризиране на православието чрез специална програма. „Очевидно е, че Ловеч има нужда от това училище, затова толкова много хора дойдоха днес. Вярвам, че пътят на новото училище ще е възходящ“, каза още кметът Корнелия Маринова.

Фирмата ЛЕКС ГРУП дари на малките християни училищен микробус. В новото училище има предучилищна група и един клас първолаци.

Зам.министър Михайлова бе на откриването на учебната година и в още две ловешки училища - в Профилираната езикова гимназия, където бе открит нов кабинет по биология,  и в обновената Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. Д. Димов".