Кмет дари кръв след апел на здравното министерство

  • 13 април 2020, 19:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2

Кметът на община Сливен - Стефан Радев, се включи в кръводарителска акция, провокирана от призива на Министерството на здравеопазването. Центрове в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв, което ограничава възможностите за попълване на необходимите депа от кръв и кръвни съставки. Кметът и неговият заместник Любомир Захариев дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология в Сливен, който се намира в ДКЦ-2 на първия етаж. 

„Апелирам към всеки, който има възможност и е в добро здраве, да дари кръв, за да помогнем на кръвния център и на пациентите, които се нуждаят от кръвопреливане за животоспасяващи и спешни операции", каза кметът Стефан Радев. 

Кръводаряването се извършва при спазване на всички санитарно-хигиенни правила. На всеки от дарителите се извършва рутинен скрининг и не се допуска кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. 

От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв. Центърът в Сливен работи с граждани всеки делничен ден от 08,00 до 14,00 часа.

Снимката е илюстративна