Кмет и директор с медали от военни ветерани

  • 16 октомври 2020, 21:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium mezdra svvb jybileini medali 75g pobedata 2020 04

Централният управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) удостои кмета на община Мездра Иван Аспарухов, изпълнителния директор на предприятието за добив и обработка на скалнооблицовъчни материали „Хемус-М“ Андреас Испиридис и председателя на Общинския съвет на СВВБ инж. Стефчо Симеонов с юбилейни медали „75 години от Победата над фашизма”.

От името на централното ръководство на Съюза отличията връчи инж. Лъчезар Генов - председател на Областния съвет на СВВБ. На импровизираната церемония присъства и секретарят на общинската организация на ветераните Данаил Димитров.

Аспарухов получава юбилейния медал за неговата лична и институционална подкрепа, която оказва вече 25 години на тази военно-родолюбива и патриотична обществена организация, Испиридис - за безвъзмездното даряване на материали и средства на сдружението за изработване на бюст-паметник на ген.-полк. проф. Иван Кинов (1893-1967 г.) в с. Лютиброд и на мемориален знак в гр. Мездра в памет на деветимата офицери и войници от общината, загинали през 1945 г. за освобождението на Унгария, които са погребани в българското военно гробище край гр. Харкан, а Симеонов - за активната му дейност за укрепване на местната структура, осъществени инициативи и подпомагане на ветераните от общината.

По повод годишнината от 9 май 1945 г., в началото на месец юни последните двама живи участници от община Мездра в най-големия военен конфликт в световната история - офицерите от запаса капитан Илия Григоров (97 г.) и поручик Никола Илиев (96 г.), получиха юбилейни медали „75 години от Втората световна война” и почетни грамоти от Министерство на отбраната за личния им принос за разгрома на хитлеристка Германия.   

Започна националният конкурс "Кмет на годината" 2020. Гласувайте на kmetnagodinata.bg до 29 октомври!

Снимка: Община Мездра